Uspješno realizovana akcija čišćenja na jezeru Kop Šićki Brod

Vijesti

U susret Svjetskom danu voda čija je ovogodišnja tema „Podzemne vode – učini nevidljivo vidljivim“, Centar za ekologiju i energiju i UG „Eko-sport“ Šićki Brod, zajedno sa lokalnim volonterima su realizovali akciju čišćenja na jezeru Kop Šićki Brod.

Jezero Kop formirano je od podzemnih voda. Prema nedavno urađenoj analizi kvaliteta vode jezera Kop, voda u jezeru se može klasificirati u I kategoriju površinskih voda.

S tim u vezi, cilj akcije je djelovanje na svijest ljudi o važnosti očuvanja prirode i prirodnih ljepota kojima se odlikuje ovo jezero. Doprinos akciji čišćenja su dali i članovi Gorske službe spašavanja Tuzla, kao i druge osobe koje vole jezero i prirodu. Tokom akcije je prikupljeno više od 10 velikih vreća otpada.

Akcija čišćenja i uređenja obale jezera Kop je organizovana u sklopu projekta „Spasimo naša jezera“. Projekat realizuje Centar za ekologiju i energiju uz podršku dobivenu u okviru projekta Misli o prirodi! koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava  Švedska, piše boljatuzla.ba.