Velika promjena na društvenim mrežama: Stiže nam novi Facebook

Magazin
Foto: Screenshot/oslobodjenje.ba

Meta je još ranije najavila veliku promjenu na Facebooku kada je riječ o načinu na koji se prikazuje sadržaj na ovoj mreži, a dio korisnika od ove sedmice dobio je pristup tom “novom Facebooku”.

Cilj promjene je, umjesto dosadašnjeg fokusa na komunikaciju između prijatelja i rodbine, korisnicima prikazati što više zabavnog sadržaja, kao i sadržaja osoba i stranice koje ne prate, a sve kako bi privukli što više korisnika i povećali njihovu aktivnost na ovoj mreži, prenosi Zimo.dnevnik.hr.

Razlog zašto su se Zuckerberg i kolege odlučili na taj potez je TikTok, društvena mreža fokusirana na kratke videozapise koja je u kratko vrijeme zaprijetila Facebooku i uzela mu dobar dio korisnika, pogotovo mlađih.

Kada promjena postane dostupna korisnicima, na glavnom ekranu Facebooka, odnosno početnoj stranici, bit će dostupan sadržaj koji je Zuckerberg nazvao “discovery engine” i namijenjen je, kako i samo ime kaže, otkrivanju novog i zabavnog sadržaja koji je baziran na personaliziranim preporukama za koje je zaslužna umjetna inteligencija.

Također, tu će se nalaziti i dvije opcije koje je Facebook ranije kopirao od konkurencije – stories i Instagram Reels.

Pored Home taba, korisnicima će biti dostupni i drugi tabovi – na jednom će se prikazivati sadržaj prijatelja i sadržaj koji se objavljuje unutar grupa i stranica koje korisnici prate, a moguće je napraviti i tab s favoritima gdje će se prikazivati samo sadržaj osoba i stranica koji su korisnicima najzanimljiviji. Tabovi poput Facebook Watch i grupa ostat će isti kao i do sada.

Podsjetimo, Meta je prošle sedmice najavila još jedan veliki novitet na Facebooku – korisnicima će dopustiti da pod istim računom imaju čak pet profila za koje neće morati koristiti prave podatke, što je do sada bilo zabranjeno.

Ove promjene na Facebooku već su se počele pojavljivati dijelu korisnika, a očekuje se kako će svim korisnicima postati dostupne u toku sedmice koja dolazi.

Oslobodjenje.ba