Veliko pojačanje za Zmajeve: Luka Garza dobio bh. pasoš

Vijesti
Foto: Facebook

Košarkaška reprezentacija BiH u budućnosti bi mogla biti ozbiljno pojačana jer je bh. pasoš dobio NBA košarkaš Luka Garza, prenosi Klix.

Prikupljanje potrebne dokumentacije kako bi mladi košarkaš Detroita zaigrao za našu zemlju trajalo neko vrijeme. Garza je u više navrata istakao kako želi nastupati za reprezentaciju BiH te da je učinio sve što je moguće kako bi se to desilo

Upravo je dobijanje bh. pasoša posljednji segment dokumentacije koju će KSBiH predati FIBA-i.

Sada je na FIBA-i da odobri igranje Garzi za reprezentaciju BiH, potvrdio je generalni sekretar KS BiH Amer Čolan.

“Već u ponedjeljak ćemo se obratiti nadležnima u FIBA po pitanju Garzinog statusa. Više nema nikakvih prepreka da ne bude registrovan kao igrač reprezentacije BiH. Iskreno se nadamo da će FIBA promptno reagovati kako bismo mogli računati na njega već u julu.

Time bismo zaključili jedan dugi proces, ali sve bi se na kraju trebalo isplatiti jer dobijamo košarkaša koji ima veliku želju nastupati za BiH, a kojem mnogi predviđaju zavidnu karijeru”, objasnio je Čolan.

Garza je rođen u Washintgonu gdje je i odrastao, ali je njegova majka Šejla iz BiH. Šejla je m bivša košarkašica i kćerka Refika Muftića, legende FK Sarajevo.

Luka Garza je i rođak Amara Alibegovića koji već igra za našu selekciju.

Ove sezone Garza je pružio nekoliko zapaženih nastupa u NBA ligi kao član Detroita. Najbolju utakmicu je odigrao u pobjedi Pistonsa protiv San Antonia (117:116) kada je zabilježio 20 poena i 14 skokova.

Garza je s velikim uspjehom igrao košarku na koledžu nastupajući za Iowu. Prošle sezone je bio i najkorisniji igrač (MVP) NCAA lige. Nakon čega je izabran od strane Detroita kao 52. pik.