Volonteri pokrenuli ‘Malu školu’ za najmlađe korisnike javne kuhinje u Zenici

Vijesti

Alarmantni podaci koji ne zaobilaze ni Bosnu i Hercegovinu – 333 miliona djece u svijetu živi u ekstremnom siromaštvu, a u Bosni i Hercegovini jedna trećina. S tendencijom rasta iz dana u dan. A s ovim ide i niz drugih problema, od socijalnog uključivanja pa do adekvatnog obrazovanja. Priča vodi u Zenicu i još jednom pokazuje da kada zakaže sistem – pomažu dobri ljudi. Ovaj put volonteri – studenti. Svoje slobodno vrijeme oni su odlučili posvetiti djeci koja redovno dolaze po jedini obrok u javnu kuhinju i za njih su pokrenuli Malu školu. Tako i ona djeca koja ne pohađaju nastavu ipak mogu steći osnovno obrazovanje.

  • Video pogledajte OVDJE.

Berina, Sedina i Elmina su studentice mašinstva te bosanskog i engleskog jezika. Svoje slobodno vrijeme koriste tako što pomažu djeci koja su na spiskovima javne kuhinje da lakše prevaziđu poteškoće.

„Pošto ima učenika koji ne pohađaju nastavu, gledamo da ih naučimo osnovno: da nauče pisati slova, osnovne brojeve, neku računicu. Za početak idemo do broja deset. Trudimo se da nauče da znaju bilo šta u životu“, priča Sedina Burić, studentica druge godine Mašinskog fakulteta u Zenici.

Halid je jedan od rijetkih dječaka iz romske populacije koji ide u osnovnu školu, iako je obrazovanje obavezno. U Merhametovoj „Maloj školi“ piše zadaću i uz pomoć volonterki rješava svoje školske obaveze.

„Dolazim zato što mi je lijepo ovdje, ugodno, a kad god dođemo crtamo i pišemo i volim sve tri učiteljice.“

Ima i onih koji još nisu krenuli u školu. Međutim, za njih je ova „Mala škola“ mjesto ljubavi, prihvatanja, sigurnosti. Ovdje su poštovani i imaju pomoć koja im je potrebna. Među njima je i dječak Smajo. Kaže nam da u „Maloj školi“ naviše voli crtati i bojiti.

Projekat „Male škole“ počeo je sasvim spontano prije tri godine iz svakodnevne komunikacije s korisnicima javne kuhinje. Osluškujući njihove potrebe, a koje se ne odnose isključivo na hranu, uvidjeli su da je želja za učenjem osnovnih stvari, te druženjem i socijalnim uključivanjem nužna. Uz pomoć dva projekta adaptirali su prostorije i krenuli s radom.

„Jedan su projekt prijavile upravo naše volonterke putem Omladinske banke, drugi smo uradili uz pomoć naših saradnika iz Merhameta Njemačke. Tako smo nabavili dosta školskog pribora, stolice, stolove i sve što je potrebno za jednu učionicu. Napravili smo lijep ambijent gdje mogu svakodnevno da dolaze, da se druže i uče“, ističe Emina Kasap-Omerašević, kordinator za humanitarne projekte u Regionalnom odboru Merhamet Zenica.

Za molerske radove zaslužni su učenici Srednje mješovite škole “Mladost” iz Zenice, koji su im okrečili prostorije. Opstanak javnih kuhinja značajno zavisi od priliva sredstava. Vlada ZDK-a je u prošloj godini putem javnog poziva dodjelila 344.000 KM za pet javnih kuhinja u osam gradova i općina.

„I za 2024. u budžetu ZDK-a ispred našeg ministarstva opredijeljeno 400.000 KM, što je povećanje za 50.000 KM. To je kontinuiran rast sredstva koja se izdvajaju za javne kuhinje u ZDK-u“, navodi Antonio Šimunović, ministar za rad socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a.

Trenutno po svoj obrok u javne kuhinje u ZDK-u dođe 1.715 korisnika, najviše u Zenici – oko 400. Uz osobe treće životne dobi najugroženija su djeca, koja, nažalost, zbog siromaštva unutar svoje porodice nisu u prilici imati sretno djetinjstvo. A na naše pitanje šta želi raditi kad poraste, odgovor petogodišnjeg Dženana je pomalo zabrinjavajući i dovoljno govori o stigmi i neprihvaćanju mimo ove njihove oaze mira, učenja i igre: „Da se igram, učenici su dobri, vole me i ja se uvijek s njima igram.“

federalna.ba