Vrelo Miljacke, skriveni biser prirode (VIDEO)

Reportaže
Foto: Anadolija

Vrelo Miljacke se nalazi u blizini Sarajeva, na samo dva kilometra od centra Pala, na nadmorskoj visini od 1.010 metara. Savršeno je mjesto za bijeg od užurbanog gradskog života, javlja Anadolu.

Rijeka Miljacka opjevana je u mnogim pjesmama, opisana u djelima brojnih pisaca, rijeka s najviše mostova, izuzetno atraktivna za fotografisanje. Rijetki su oni koji znaju gdje izvire, a još rjeđi ono koji znaju da nastaje od dvije Miljacke, Paljanske i Mokranjske.

Oko 20 kilometara jugoistočno od centra Sarajeva, u Gornjim Palama u podnožju planine Jahorine, na nadmorskoj visini od 1.010 metara izvire Paljanska Miljacka.

Ona se oko 13 kilometara dalje, u selu Dovlići spaja sa Mokranjskom Miljackom i tvori onu rijeku Miljacku što protiče kroz Sarajevo. Prizor netaknute prirode na izvorištu za mnoge fotografe je izvor inspiracije, dok brojne posjetioce ostavlja bez daha.

Prelijep pejzaž i čist zrak su izuzetni tako da ne čudi što je ovo vrelo od davnina bilo privlačno za odmor.

Izvor planinske rijeke Miljacke je jedinstven, a korito je obloženo sedrom i mahovinom. Slapovi, svježi zrak i hladovina četinarske šume privlače brojne posjetioce, posebno tokom toplih ljetnih dana.

Anadolija