Završena 147. Nevesinjska olimpijada, starija od klasičnih OI

Događaji Magazin
Foto: federalna.ba

Na Bratačkom lugu nedaleko od Nevesinja smjestila se manifestacija duga gotovo pola vijeka. 147. po redu Nevesinjska olimpijada okupila je natjecatelje iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i šire regije. Uz 48 sportskih i viteških disciplina kao kruna sedmodnevne manifestacije održana je i konjska utrka, a raznolik kulturni i turistički sadržaj okupio je tisuće posjetitelja.

  • Video pogledajte OVDJE.

Starija od klasičnih Olimpijskih igara, Nevesinjska olimpijada iz godine u godinu okuplja zaljubljenike u stare sportske i viteške discipline. U ovogodišnjem sedmodnevnom programu sudjelovalo je više od 1.000 natjecatelja, kako domaćih tako i onih koji su prešli tisuće kilometara kako bi upravo na Bratačkom lugu odmjerili snage. Ove godine najstariji natjecatelj imao je 86 godina, a najmlađi tek šest.

„Olimpijada je otvorena za sve uzraste, nema nikakve razlike, svi su dobrodošli. I ono što je najvažnije, a tako je i počelo između dva svjetska rata, to nije jurnjava za nekim novčanim nagradama, to je prije svega viteška borba za čast i ponos“, ističe Dragomir Grahovac, član Organizacijskog odbora Nevesinjske olimpijade.

„Sedam godina držim prvo mjesto u skoku u dalj. Nevesinje je najljepše mjesto gdje se održava ovo takmičenje“, priča Radovan Grozdanić, natjecatelj iz Crne Gore.

A da je Nevesinjska olimpijada najljepše mjesto, složit će se i Radomir Andrić iz Nevesinja, koji se natječe već trideset šestu godinu zaredom. Iako su ga stigle godine, kaže, još uvijek uspijeva osvajati medalje kao i ranije.

„1986. sam krenuo sa 20 godina, tad sam prvi put osvojio tri zlatne medalje i tako me je krenulo. Ovo je 36. godina. Svake godine imam po dvije-tri medalje“, kaže Radomir.

Osim brojnih natjecatelja, sedmodnevna manifestacija ugostila je više od 10.000 znatiželjnih posjetitelja i štovatelja duge tradicije.

Nevesinjska olimpijada ne može se zamisliti bez tradicionalnih konjskih utrka, a ljubav Mirka Teletine iz Nevesinja prema konjima traje još od 2006. godine, kada su počela njegova prva natjecanja. O velikoj ljubavi svjedoče i odlični rezultati koje postiže u ovoj disciplini postiže.

„2019. godine smo pobijedili u Bileći i Nevesinju. 2020. nas je korona zeznula, nije bilo trka, i prošle godine smo se takmičili u Bileći, Nevesinju i Bihaću, gdje smo pobijedili u sve tri trke s engleskim punokrvnim galoperom“, ističe Mirko.

Tradicionalne viteške discipline poput utrke u džaku, penjanja na stup, potezanje konopca i mnogih drugih od studenog bi Nevesinjsku olimpijadu trebale uvrstiti na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

federalna.ba