Zbirka pjesama “Našli smo jedno drugo” promovisana u nekoliko bh. gradova

Reportaže

Promocije četvrte zbirke pjesama „Našli smo jedno drugo“, autorice Edite I. Dautović, organizirane su prethodnih dana u više gradova Bosne i Hercegovine.

– Ovo je za mene velika čast jer po prvi put nastupam u Bosni i Hercegovini kao pjesnikinja, što je za mene jedan novi osjećaj kada je u pitanju kulturna scena, moje stvaralaštvo i pjesništvo. Predivno, emotivno, iskreno. Divni organizatori u Kaknju, Visokom i Travniku, publika je pomno pratila, publika koju sam pogledima shvatila, publika koja me je inspirisala, podržala i prihvatila u mom radu, autentičnom iskazu i multimedijalnom nastupu – kazala je Dautović.

Kako je istakla, izdavač zbirke „Spirit Art Montenegro“ iz Podgorice našao je prostora za regionalno predstavljanje ne samo u Srbiji i na Kosovu već i u Bosni i Hercegovini, te na taj način dodatno povezao regionalnu kulturnu scenu koja polako poprima ozbiljnije razmjere.

U okviru “mini turneje” autorica je posjetila Kakanj, Visoko i Travnik.

Organizatorica promocija u tri grada u Bosni i Hercegovini je bila pjesnikinja Ilda Grabovica Arnautović.

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo imali priliku da ugostimo književnicu Editu I. Dautović i promovišemo njeno četvrto književno djelo, zbirku poezije “Našli smo jedno drugo”, te na taj način podržimo mini književnu turneju po Bosni i Hercegovini – istakla je Grabovica Arnautović dodavši da je ovo tek početak saradnje regionalnih književnica i književnika.

– Krajem decembra prošle godine, pjesnikinja Alma Imamović i ja smo imale zajedničku promociju naših knjiga u Podgorici koju je upriličilo Udruženje Spirit Art Montenegro uz podršku Narodne biblioteke Radosav Ljumović. Tada smo došli na ideju da ugostimo književnice iz Crne Gore u BiH. Zahvaljujem se direktoru JUKSC Kakanj, gospodinu Dženanu Ajdinoviću na pruženoj podršci u organizaciji promocije u Kaknju, zatim prof. Ćami Vranac na pomoći u organizaciji promocije u Visokom i prof. Đenani Bajtarević na podršci u organizovanju promocije u Vezirovom Dućanu u Travniku. U Travniku je na promociji potpisana Povelja o bratimljenju.

U Podgorici promovisane knjige “Ako te zaboravim” i “Miris čežnje”, bh. književnica Alme Imamović i Ilde Arnautović-Grabovica (FOTO)

Promocija knjige u Kaknju, Visokom i Travniku je bila propraćena bogatim i visokokvalitetnim multimedijalnim sadržajima.

Publika je sa oduševljenjem pratila promociju i puni lijepih utisaka su otišli kući. Drago mi je što smo pokrenule ovu “regionalnu kulturnu scenu” i ovo je samo početak naše saradnje. Divno je raditi sa talentovanom, multimedijalnom autoricom Editom I. Dautović – kazala je književnica Ilda Grabovica Arnautović.

Bila je ovo pjesničko, multimedijalno, kulturno putovanje satkano kroz ljubavnu liriku u kojem su se stihovi preplitali s umjetničkim ambijentima u kojima su održane promocije.

Posebnu draž i utisak na publiku su ostavili i prikazani spotovi za pojedine pjesme koji su ugledali svjetlost dana prošle godine, i to je nešto što ove pjesničke nastupe čini posebnim.

Promocije u sva tri grada su bile interaktivne, gdje je autorka govorila o svojim pjesničkim počecima, nakon, sada već 20 godina pjesništva, inspiraciji, stvaranju koje ne jenjava

Kako je kazala autorica, sve njene knjige su protkane nostalgijom za rodnim Prijepoljem.

– Sa obzirom da potičem iz multikulturalne sredine, moj rodni grad, Prijepolje, odakle nosim lijepe uspomene iz djetinjstva i one se vječito prožimaju kroz moju poeziju, navela je Dautović i dodala:

– Smatram da regionalno predstavljanje pjesnika je vrlo značajno jer se na taj način međusobno povezujemo, sazrijevamo i učimo jedni od drugih u svoj toj raznolikosti.

Na pitanje kako uspijeva da se bavi i preduzetništvom i pisanjem, autorka je rekla:

– Ne posustajem i dalje pišem i kad mi se ukaže prilika objavim. Uglavnom obje oblasti idu ruku pod ruku u mom slučaju.

Zbirka ljubavne poezije “Našli smo jedno drugo”, autorice Edite I. Dautović objavljena je u izdanju Arte iz Beograda i Spirit Art Montenegro iz Podgorice.

SuperPortal.ba