Žene Kladnja njeguju i čuvaju bajramsku tradiciju

Reportaže

Tradicionalna jela za iftare i bajrame, pletenje, šivenje, samo su dio tradicije koju njeguju i čuvaju žene Kladnja. Sve to čine u nedavno opremljenoj bosanskoj sobi.

Bosanska soba nastala je kao spoj istočne i zapadne kulture i za Selvetu ima poseban značaj jer predstavlja spokoj i rahatluk. Upravo tu sa prijateljicama uživa u druženju, pripremajući najukusnija jela.

SELVETA AHMETOVIĆ

„Više je prošlo ovdje naroda kroz ovu sobu, nego gore koliko živimo. Ovdje ne sjedi jedno, dvoje, sjedi nas koliko nas ima. Ako nismo mogli za jednu noć, onda ćemo drugu. Pravi se ćetenija.“

Proha, pilav, sarma, sogan dola, geršlo, hurmašice, baklava, tufahije, kadaif, pita s jabukama i pekmezom, samo su dio trpeze koju ove vrijedne žene pripremaju za iftare i bajrame.

TIMKA SALIHOVIĆ

„Nama je prvenstveno u cilju da našu omladinu naviknemo, upoznamo sa našim tradicijama i sa našim ovim lijepim starinskim jelima. Volimo tu našu kuhinju bosansku. Moji su svi vani, ali ja kažem naša bosanska kuhinja je nešto specifično.“

Ono što je zanimljivo, ne radi se o udruženju, nego samoinicijativnom okupljanju i druženju, a svaka od žena bavi se i izradom određenih namirnica ili predmeta. Tako Timka priprema jedinstvene poslastice od dunje, Vahida plete i šije.

VAHIDA ČORBIĆ

„Radim narodne nošnje, zavjese velana koje je nekad radila Slovenija, to ja radim, pletem čarape.“

Amira priprema domaće rezance ili pilav.

AMIRA ČORBIĆ

„Pravim bijeli obični, uzimam domaća jaja od komšinice, i integralni. Pored toga, radim i ručne radove, izrađujem bluze, džempere, torbe.“

Refija piše pjesme i uskoro će objaviti svoju zbirku.

REFIJA DEDIĆ

„Sevdahom duše oslušne, kako ova tišina zove. Šarom bosanskog ćilima, nasluti korake nove. Svaka nit i boja svoju tajnu zbori, nosi otiske snova marljivih ruku što ovaj ćilim stvori.“

Selveta poziva sve one koji žele osjetiti dašak prošlosti i uživati u druženju i očuvanju tradicije da dođu.

BHRT