Zmajevi razbili Kipar u prvom kolu kvalifikacija za Eurobasket

Vijesti

Zmajevi razbili Kipar na otvaranju kvalifikacija za Eurobasket (Foto: FIBA)

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Nikoziji u utakmici prvog kola kvalifikacija za Eurobasket savladala domaću selekciju Kipra rezultatom 99:66.

Kiprani su otvorili susret sa tri vezane trojke, a u sjajnom šuterskom ritmu nastavili su i u nastavku prve četvrtine u kojoj su ubacili ukupno sedam trojki. Bh. tim je u prvoj četvrtini u životu držao Džanan Musa koji je u tom periodu ubacio 14 poena.

Zmajevi su imali minimalnu prednost (28:27) nakon prve četvrtine.

U drugoj četvrrini naš tim je pojačao odbranu i na taj način prisilio Kiprane na nekoliko grešaka što su Zmajevi brzo kažnjavali poenima. Dobili su Zmajevi drugu četvrtinu rezultatom 23:11 i tako sa plus 13 otišli na odmor (51:38).

Bh. tim nije dozvolio pad u svojoj igri u trećoj četvrtini što se često znalo desiti. Naprotiv, izabranici selektora Adisa Bećiragića dodatno su uvećali svoju prednost koja je nakon 30 minuta igre iznosila plus 21 (77:56).

Iako je naš tim riješio pitanje pobjednika nakon 30 minuta nisu Zmajevi stali ni u zadnjoj četvrtini. Bećiragić je odlučio odmoriti Musu u zadnjih 5-6 minuta, a priliku su dobili igrači sa manjom minutažom koju su nastavili da zatrpavaju koš Kipra. Na kraju je bilo plus 33 (99:66) u korist Zmajeva.

Najefikasniji u našem timu bio je Džanan Musa sa 26 poena, Penava je dao 15, a Kamenjaš 13. Kod Kiprana su se istakli Willis sa 22 i Tikgas sa 19 poena.

Treba istaći da su Zmajevi i u Nikoziji imali odličnu podršku od strane bh. navijača.

Foto: FIBA

Naredni meč Zmajevi igraju za tri dana u Mejdanu a protivnik je Francuska koja večeras igra protiv Hrvatske.