Znate li za legendu o Crvenom jezeru u Hrvatskoj? U njega je navodno nemoguće baciti kamen

Magazin Zanimljivosti
Foto: Pixsell/Ivo Čagalj

Crveno jezero u blizini Imotskog u Hrvatskoj je mjesto koje turisti rado posjećuju, a za njega je vezana i zanimljiva legenda.

Kako se navodi, na ovom području je nekada davno živio bogataš Gavan, koji je sagradio dvorce. Živio je raskalašeno i nikada nije pomagao siromašnima. Takva je bila i njegova supruga Gavanuša. Jednog dana odlučili su napraviti veliku gozbu za svoje prijatelje.

Tada se pojavio anđeo u liku siromaha i tražio malo hljeba za sebe i svoju gladnu djecu. Gavan se naljutio što mu smetaju, a njegovi sinovi su naredili bijesnim psima da ih rastrgaju. Ipak, Gavanuša se usprotivila, ali samo zato što je bila trudna i bojala se da je ne stigne kletva. “Uzmi, gladniče i zahvali našoj blagodarnosti”, rekla je i dala komad hljeba anđelu.

https://youtu.be/pJlNs8HkisY

Uzeo je hljeb, poljubio ga i dao djeci. Zatim joj se ponovo obratio: “Daj mi, gospo, na put božji i kapljicu vode da zagasim osušena svoja i ove sa mnom dječice usta, a tebi će Bog dati čestitost u tvom porodu i imanju.”

Gavanuša je krenula nogom udariti siromaha rekavši: “Šta će meni Bog tvoj, dok je meni Gavan moj?”, prenosi visitmota.com.

Anđeo se razljutio, uzeo vatreni mač, proparao nebo svjetlošću, prokleo ih i odletio u nebo. Čule su se munje, zemlja se rastvorila, a u nju su propali Gavran, Gavranuša, njihova djeca i gosti. Tako je, navodno, nastalo Crveno jezero.

Stanovnici tvrde da je u njega nemoguće ubaciti kamen upravo zbog navedene legende. Međutim, znanstvenici smatraju da je strujanje iznad jezera toliko jako da kamen naprosto ne može upasti.

Hrvatski speleološki savez je 1998. godine izmjerio da je dubina ovog jezera čak 287 metara. Prema nekim podacima, Crveno jezero bi moglo biti najdublje u Evropi.

Klix