Zova liječi bronhitis, zapušene sinuse, popravlja imunitet

Lifestyle
Foto: Screenshot

Maj je mjesec kada počinje cvjetati izuzetno ljekovita biljka, zova. Do sada je poznato da zova liječi gripu, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Također, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C. Dobra je za osobe koje pate od bubrežnih oboljenja, te astmatičare.

Podiže oslabljeni imunitet te liječi upale dišnih putova. Djeluje kao laksativ i diuretik, a dobra je i za znojenje. Pokazala se kao učinkovita pomoć pri mršavljenju.

Zanimljivo kako korijen, list, stabljika i nezreli plod sadrže cijanogene glikozide koji bi mogli odigrati ulogu u liječenju malignih oboljenja.

Zovini cvjetovi se beru kada je sunčano vrijeme i to na početku faze cvjetanja, tj. od druge polovine maja do prve polovine juna. Beru se samo oni potpuno rascvjetani sa žutim slatkastim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite onečišćeni grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice.

Čaj od cvjetova djelotvoran je u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, jake kijavice, teškog disanja, astme i kod svih reumatičnih bolesti. Posebno se preporučuje za preznojavanje kod visoke temperature. Čaj se sprema tako što se dvije kašičice cvijeta preliju sa četvrt litra vrele vode, sve ostavi da odstoji deset minuta, a zatim procijedi. Čaj se pije tokom cijelog dana, gutljaj po gutljaj.

Sok od zove

Sastojci:

44 kom cvijeta od zove
5l vode
5kg šećera
sok od 1kg limuna
1 konzervans

Priprema:

Cvijet zove, limunska kisjelina u 5 l vode, držati natopljeno 48h, nakon toga procijediti i staviti 5kg šećera i sok od kilograma limuna, ostaviti da se šećer otopi uz povremeno miješanje, dodati konzervans sve još dobro izmiješati i sipati u boce koje treba dobro zatvoriti.

 

Faktor