50 godina od premijere filma “Valter brani Sarajevo”

Iz Sehare Magazin

Ratni film Hajrudina Krvavca iz 1972. godine, najpopularniji film partizansko-ratne tematike snimljen u socijalističkoj Jugoslaviji, i nakon pola stoljeća predstavlja kulturološki fenomen. Legenda o neustrašivom obavještajcu Vladimiru Valteru Periću oživjela je u ratnom filmu Hajrudina Šibe Krvavca “Valter brani Sarajevo”, koji je premijerno prikazan 12. aprila 1972. godine u sarajevskoj Skenderiji. Uz “Bitku na Neretvi”, ovo je najpoznatiji film koji je izašao izvan granica tadašnje države. Prema nekim slobodnim procjenama, film su pogledale milijarde ljudi, jer je razvio nevjerovatnu popularnost u Kini.

Partizanski filmovi su bili jugoslavenski vesterni i slijedili su obrasce popularnog američkog žanra. Za potrebe snimanja, u republičkim filmskim centrima spaljivala su se čitava sela, dizala oklopna mašinerija JNA, uz sveopću mobilizaciju statista. Zavidnu produkciju Jugoslavija duguje filmofilu Josipu Brozu Titu, koji je u kinemtografiji prepoznao moćnan alat za podgrijavanje ideologije, prije svega partizanskim filmom, koji je veličao ideale i tekovine antifašističke borbe. Omiljeni Titov glumac je bio Velimir Bata Živojinović, koji je nosio upravo naslovnu ulogu u filmu “Valter brani Sarajevo”.

Slavna scena iz filma Slavna scena iz filma "Valter brani Sarajevo"

Filmovi Hajrudina Šibe Krvavca svi odreda su bili partizanske tematike. U NOB-u je učestvovao još kao adolescent, kada je bio kurir ilegalcu Valteru Periću. Pedesetih je završio na Golom otoku, o čemu nikada nije govorio, a preminuo je 11. jula 1992. u opkoljenom Sarajevu. Poznanstvo s Perićem u film je pretočio 30 godina nakon Drugog svjetskog rata.

Vladimira Perića Valtera, rođenog u Prijepolju, rukovodstvo NOP-a u Bosni i Hercegovini u ljeto 1943. godine uputilo je na službu u Sarajevo, gdje je kao iskusan borac i poznavalac prilika u ovom gradu uspostavio ilegalni pokret i mrežu partizanske obavještajne službe. Već za života je postao legenda i priče o njemu su postale svojevrstan fenomen, pa je bilo samo pitanje vremena kada će dobiti svoje mjesto na velikom platnu. Ovaj film i sve oko njega je duboko ukorijenjeno u popularnu kulturu, a replike iz filma se citiraju bez prestanka.

Vazduh trepti kao da nebo gori

Priču filma teško da ko ne zna. Nakon gubitka Beograda 1944. godine, Nijemci pokreću operaciju Laufer koja se sastojala od dovlačenja goriva uz pomoć kojeg bi se vojska povukla s Balkana. Na tom putu stoji im nepremostiva prepreka, sarajevski pokret otpora kojeg predvodi misteriozni ilegalac Valter. Njemački obavještajac Kondor (Dragomir Gidra Bojanić) ulazi u pokret otpora hineći da je upravo on Valter, dok pravi Valter (Velimir Bata Živojinović) otkriva njemački plan.

Velimir Bata Živojinović kao ValterVelimir Bata Živojinović kao Valter

Reditej Andrej Aćin je 2012. godine snimio dokumentarni film “Valter”, koji istražuje život originalnog Valtera i rekonstruira uspjeh filma u Kini, kada je jugoslovenska delegacija krenula na turneju promocije života i borbe za slobodu heroja koji je poginuo na dan oslobođenja Sarajeva 1945. godine. U filmu se pojavljuje vremešni Velimir Bata Živojinović, objašnjavajući fenomen svjetskog uspjeha priče o Valteru i pečeta koji je kao takav ostavio na njegov život.

https://youtu.be/G5kxjWwEPM8

Film “Valter brani Sarajevo” je jako lijepo ostario. I danas se gleda s istim adrenalinom i pažnjom kao i prije pedeset godina. U njemu meci šište kao u vesternu, a akcione scene slijede gotovo stripovsku estetiku priča o herojstvu i prijateljstvu. Predstavlja parafrazu misterioznog života i potrebu za kultom ličnosti koja može donijeti spas. Valterov duh nikada nije napustio Sarajevo i dandanas predstavlja čudesnu silu, koja bi se mogla pojaviti odnekud i pobijediti zlo. Mit je ponekad veći od stvarnosti, a Valteru Periću se dogodilo da postane filmska legenda i sinonim za jedan grad.

Klix