Mulija Hambiralović ima 95 godina, redovno ibadeti i posti svaki dan

Vijesti
Foto: S.Smajlović/Avaz

Mulija Hambiralović uskoro ulazi u 96. godinu života…

Za Muliju Hambiralović iz Zvornika, koja već dobro gazi desetu života, ramazanski post ne predstavlja nikakvu poteškoću. Kaže da će 20. dan ramazana, 21. aprila, napuniti 95. godina.

Posti od svoje sedme godine kada su po želji roditelja muška djeca morala postiti od desete, a ženska dvije godine ranije.

Nakon sehura klanja sabah-namaz, ponovo odspava nekoliko sati. Kada se probudi, slijedi čitanje „Dnevnog avaza“, koji joj svako jutro donosi komšinica. Novine čita do podne-namaza, nakon čega slijedi neizbježan podnevni odmor do ikindija-namaza.

Osim svakodnevnog učenja Kur’ana, poslije ikindija-namaza uz ramazan iz ruku ne ispušta ovu svetu knjigu.

Redovno čita "Dnevni avaz"
Foto: S. Smajlović/Avaz

Uči Ja’sine i Fatihe za svoje najmilije, sve šehide, komšije i prijatelje. To čini do pred iftar, a nakon iftara, kaže, slijede akšam-namaz i kafa.

Dan završava klanjanjem jacija-namaza, jer na teravije ne može ići zbog bolova u nogama i zbog toga sve namaze klanja sjedeći.

Sjeća se ramazana za vrijeme dva rata i onih u svim godišnjim dobima. Postila je dok je radila teške poslove u zvorničkim fabrikama „Šperploča“ i „Standard“ te posljednjeg rata u izbjeglištvu u Austriji.

– Dok sam radila, polusatnu pauzu u drugoj smjeni koristila sam za vrijeme iftara i nikome to nije smetalo. Postila sam u ljetnim mjesecima, kada su dani dugi i topli i sve se to uz Božiju pomoć i željom za ramazanom lako podnosilo – kazala nam je Mulija Hambiralović.

Kaže kako bi se, da nema bolova u nogama, mogla u svojoj 95. godini pohvaliti zdravljem.

Avaz