Salih Dugonjić iz Kalesije posti i u 87. godini

Lifestyle Vijesti
Foto: ntv.ba

Salih Dugonjić je jedan od najstarijih stanovnika kalesijskog naselja Bulatovci.

Mnogo puta smo se uvjerili u istrajnost u postu naših djedova i nena i u svojim poznim godinama. Jedan takav primjer, želje i volje, dolazi iz Kalesije. Ekipa ntv.ba posjetila je 87-godišnjeg Saliha Dugonjića iz naselja Bulatovci.

Salih će sutra zapostiti svoj 77. ramazan

Počeo je postiti kao 10-godišnjak. Tada još nije ni znao pravo značenje posta. Međutim, kako je vrijeme odmicalo i Salih odrastao ramazan i post usadili su se u njegovo srce, piše ntv.ba.

– Kad smo išli u mejtef hodža nam je objašnjavao što se to posti, šta to znači. Ja sam malo pomalo učio. Pa sam vidio kako otac posti, kako mati i tako sam i sam počeo, kaže Salih.

Iako se Salih kroz život uglavnom bavio poljoprivredom i radio na poljoprivrednim mašinama, što je iscrpljujući fizički posao, on nikada nije mrsio. Kaže kako nije ni pomišljao na to, niti mu je kad bilo teško postiti.

Saliha zdravlje dobro služi, može se pohvaliti kako je svega nekoliko puta u životu posjetio doktora. On čak nema nikakvu terapiju, svi njegovi nalazi su uredni.

– Ne pijem nikakve lijekove, snaha mi nekad daje paracetamol ako se prehladim. To je sve, rekao je Salih Dugonjić na kraju razgovora za ntv.ba.