Tele na aukciji dostiglo cijenu od 70.300 eura

Zanimljivosti
Foto: Facebook

Tromjesečno tele prodato za 70.300 eura…

Na tradicionalnoj aukciji “Sunrise Sale” koja je zbog situacije s koronom sprovedena putem YouTube live streama, ostvarena je senzacionalna prodaja, na svojim je stranicama objavio organizator, Rinder Allianz, njemačka tvrtka za uzgoj goveda s fokusom na proizvodnju i prodaju sperme, usluge oplodnje i drugo.

Tele holstein pasmine, koje nema puna tri mjeseca je prodano za nevjerovatnih 70.300 eura. Prodaja je veliki uspjeh za kompaniju za uzgoj goveda Uckermark Agrarprodukte Dedelow GmbH, naglašava organizator.

Riječ je o ženskom teletu Talika P RDC koje je bilo najveći favorit na aukciji jer nosi genetiku bika Foremana, koji je jedan od trenutnih bikova broj 1 na njemačkoj top listi.

Prosječan prihod po grlu je 9.300 eura

Osim Talike, na aukciju su ponuđena 44 mlada goveda najbolje genetike. Drugu najvišu cijenu od 35.500 eura dostiglo je tele Im funny, a treću od 20.600 tele Lima.

Izuzetna ponuda nije privukla samo ponuđače iz Njemačke, već i iz susjednih zemalja poput Danske, Francuske, Španjolske, Italije, Nizozemske, Švicarske, Sjeverne Irske, Austrije i Belgije. U aukciji je učestvovalo 2.300 ljudi širom svijeta.

Prosječan prihod po grlu je bio 9.300 eura što je uvećanje od 1.100 eura u odnosu na prethodnu godinu.

Super Portal/Agroklub