Ahmed Šehović ove godine pješice ide na Hadž

Lifestyle Zanimljivosti
Foto: Hayat

Ahmed Šehović, 24-godišnjak iz mjesta Kaćuni kod Busovače, odlučio je ove godine da se na Hadž uputi pješice.

Ahmed je skroman i dobar dečko. Kaže da je završio mašinsku školu u Busovači i da je zaposlen u realnom sektoru. Kaže da je imao dvije želje ove godine. Jedna je bila da pješice ode do Potočara, a druga mu je bila Hadž.

Ove godine je iz Busovače pješice krenuo u Potočare kako bi na taj način žrtvama genocida u Srebrenici odao počast.

U subotu, 1. oktobra, Ahmed će poslije sabah-namaza krenuti na put prema Saudijskoj Arabiji.

Još od malih nogu dok obavljam namaz, imao sam serdžadu na kojoj je naslikana Ka’ba. Gledajući u nju, zamišljao sam sebe kako tavafim (obilazim) oko nje. Moja ljubav prema Mekki je rasla od djetinjstva i ostala je toliko ukorijenjena da sam se odlučio na ovako jedan korak – rekao je Ahmed.

Zahvalio se firmi u kojoj je zaposlen, jer su mu, kako kaže, izašli u susret i podržali ga u njegovoj namjeri odlaska na Hadž i obavljanja islamske dužnosti.

Sve dođe na svoje, pa je došlo i to vrijeme da je odem vidjeti i u stvarnosti. Vjerujem da imam snage da izdržim do kraja, da vidim ono što sam godinama priželjkivao, da odem na mjesto gdje je živio najbolji čovjek na Svijetu, tako da će to biti veliki dan za mene. Imam samo dvije opcije, da se vratim kao hadžija ili da se živ ne vratim. Vjerujem da se uspjeh nalazi iza hrabrosti, a za velike snove mora se poduzeti veći kapacitet rizika i odgovonosti za sopstvenog života. Zahvalio bih se svom Ferhatović Senadinu, koji se prvi odazvao da mi pomogne prilikom polaska ovog nezaboravnog putovanja – zaključio je Šehović u razgovoru za Hayat.