Anesa Hidić: Studentica Mašinskog fakulteta i državna prvakinja u biciklizmu

Intervjui
Foto: Anesa Hidić/Studomat

Anesa Hidić rođena je u Tuzli 1999. godine i studentica je Mašinskog fakulteta – odsjek Mahtronika na tuzlanskom Univerzitetu. Anesa dolazi iz Kladnja. Pored studiranja Anesa gaji i veliku ljubav prema biciklizmu. Bila je državna prvakinja Bosne i Hercegovine u cestovnom i viceprvakinja u brdskom biciklizmu.

U intervju za studomat.ba Anesa je govrila o svom studiranju, ljubavi prema biciklizmu i o planovima za budućnost.

Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe?

– Srednju školu sam završila kao Učenica generacije i samim time sam imala veliki broj mogućnosti za nastavak daljeg školovanja. Kada premotam film, sjećam se da nisam znala koji fakultet je pravi izbor za mene. Stoga sam odlučila da se vodim svojim instinktom : “ Upiši nešto gdje ima posla “. Vidjela sam neku perspektivu u mašinskoj struci te uz to širok spektar zanimanja sa zvanjem mašinskog inženjera. Uz moju sklonost prema prirodnim naukama i uz malo truda, vrlo brzo sam bila spremna za prijemni ispit. Bez problema sam imala maksimalan broj bodova na prijemnom ispitu te se našla na prvom mjestu na konačnoj rang listi primljenih studenata. To mi je dalo veliku motivaciju za dalje – kaže Anesa.

– Kroz dinamičan i interdisciplinaran nastavni program i visoko stručno nastavno osoblje, Mašinski fakultet u Tuzli, mi je pružio kvalitetno obrazovanje, zanimljive istraživačke projekte, saradnju sa institutima i privrednim subjektima. Također, posebno želim naglasiti da svaki odsjek na Mašinskom fakultetu ima svoju vrijednost i težinu. Odsjek Mehatronika je proširio moje znanje iz mehanike, elektrotehnike – elektronike, automatike, robotike i informatike što predstavlja veliki trend u svijetu – dodaje Anesa.

O ljubavi prema biciklizmu i svojim počecima u ovom sportu Anesa kaže:

– Ljubav prema biciklizmu je počela odlaskom na jednu rekreativnu biciklijadu u Kladnju. Jednostavno sam bila fascinirana prirodom i slobodom koju biciklizam pruža. Neki od mojih najvećih uspjeha su titula državne prvakinje u cestovnom biciklizmu i titula viceprvakinje BiH u brdskom biciklizmu te sam bila osvajačica Premijer lige BiH u cestovnom biciklizmu za 2020.godinu. Pored toga, bila sam rangirana kao 189. biciklistkinja svijeta, navodi Anesa.

Voljela bih ostati u Bosni i Hercegovini

– S obzirom da sam rođena u BiH i da završavam studij u BiH, voljela bih se ostvariti prvo u svojoj zemlji. Naravno, ako to bude moguće, kaže Anesa.

Cijeli intervju sa Anesom pročitajte OVDJE.