Bankar Sejfudin se iz Londona vratio na Bjelašnicu i postao farmer

Vijesti
Foto: Screenshot/Vlada KS

Sejfudin Hodžić London zamijenio Bjelašnicom

Priče uspješnih i ostvarenih osoba koji se sa elanom vraćaju u domovinu kako bi gradili nešto novo i drugačije uvijek oduševi. Takva je i priča bankara Sejfudina Hodžića koji je adresu u Londonu zamijenio životom na Bjelašnici. Kako ovaj direktor Farme Bjelašnica najavljuje – sve je to sa ciljem rađanja novog sistema koji itekako može doprinijeti i ovdašnjim poljoprivrednicima.

“Iz Londona sam se vratio na bosanskohercegovačke planine kao bankar, da radimo, gradimo i uspostavimo novi sistem vrijednosti u našoj državi Bosni i Hercegovini”, poručuje Sejfudin Hodžić, direktor Farme Bjelašnica.

Ova farma, po riječima direktora, ima namjeru da započne novu industriju, a to je razvoj sistema ‘krava i tele’.

Takav sistem, pojasnio je Hodžić, podrazumijeva da krave pasu čistu bosansku travu, slobodno šetaju – i gdje će se organski proizvoditi crveno meso za bh. tržište.

Hodžić je, zahvaljujući podsticaju Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, uspio napraviti farmu na kojoj je trenutno deset grla, a najavljuje kako će ih dogodine biti stotinu, i to francuske pasmine ‘Salers’ koja podnosi nadmorske visine od 1.500 metara, kao i niske temperature do – 30 stepeni.

“Bez obzira na svu onu modernu civilizaciju, kako je zovu na zapadu, ipak, nema nigdje lijepog života kao na svom kraju, u svojoj domovini”, poručuje Hodžić zadovoljno sa obronka bh. olipmijske ljepotice.

U tom mu je uveliko pomogao podsticaj za poljoprivrednike Ministarstva privrede KS.

Izdvojeni iznos za podsticaje je 2021. godine bio u visini od 6.4 miliona KM, dok će, kako najavljuju iz ovog ministarstva, biti viši od 7 miliona KM.

Super Portal/N1