Bh. kompanija zaposlla još 200 radnika, prihodi stalno rastu

Vijesti
Foto: Screenshot

Domaća kompanija “Fructa Trade” sa sjedištem u Derventi, koja se bavi proizvodnjom i maloprodajom, ostvarila je u prošloj godini dobit od 12 miliona maraka, te povećala broj radnika za skoro dvije stotine u odnosu na prethodnu godinu.

Raspolažu s mrežom od 50 maloprodajnih objekata pod nazivom KORT marketi, a na tržištu su prepoznatljivi i po svojim brendovima, Tomico, Fruktako, Topingo, RD kafa, Tomesko i Aqua Doria.

Preduzeće je lani prihodovalo 206 miliona KM, a ukupno je zapošljavalo 1.533 radnika u 40 lokalnih zajednica u kojima trenutno posluje.

“Fructa Trade” u kontinuitetu ostvaruje pozitivne poslovne rezultate čemu u prilog govori i da je ova derventska kompanija u 2020. godini prihodovala 174,5 miliona, te ostvarila dobit od 8,7 miliona.

Prošlogodišnji uspjeh prvenstveno pripisuju kvalitetnom radu i zalaganju kompletnog menadžmenta i zaposlenih u firmi, čime su pokazali da se samo predanim i kvalitetnim radom može postići veliki uspjeh.

– Faktori presudni za brzi rast i opstanak među najboljima na poslovnom nebu su prije svega dobra poslovna politika, planiranje i zalaganje svih zaposlenih. Pored tih faktora, moram reći da je za brzi rast kompanije zaslužna i kombinacija djelatnosti kojom se bavimo. “Fructa Trade” je firma koja se bavi proizvodnjom i trgovinom, i smatramo da je to idealan spoj, odnosno to su djelatnosti koje se međusobno nadopunjavaju, što i doprinosi dobrim rezultatima. Veoma je važno da se brzo prilagođavamo svim novim izazovima i dešavanjima na tržištu, te da sve prepreke i nepredviđene situacije koje se nađu na putu preokrenemo u svoju korist – kaže Saša Mojević, direktor preduzeća “Fructa Trade”.

Prošle godine su otvorili nove maloprodajne objekte u Živinicama, Istočnom Sarajevu, Vlasenici i Kiseljaku, a iz godine u godinu ostvaruju rast prihoda u svim oblastima poslovanja, investiraju u nove maloprodajne objekte, zapošljavaju nove radnike što sve zajedno doprinosi uspješnom poslovanju.

– U narednom periodu planirano je širenje maloprodajne mreže u Gacku, Istočnom Sarajevu, Palama, Mostaru. Pored širenja maloprodajne mreže, planirano je i ulaganje u proizvodnju u vidu modernizacije tehnologije i povećanje proizvodnih kapaciteta.

 

Takođe, očekujemo stabilizaciju tržišta nakon dešavanja u prethodne dvije godine, tako da očekujemo rast i prihoda i dobiti kompanije i uz optimizaciju troškova, očekivanja smo da ćemo sve planirane projekte i realizovati – ističe Mojević.

“Fructa Trade” je 2019. godine otvorila novi logistički centar i upravnu zgradu ukupne površine od oko 12.000 kvadrata u derventskoj Industrijskoj zoni, a 2021. godine postalo je i nosilac najvišeg priznanja Grada Derventa – Velikogospojinske povelje.

“Fructa Trade” je osnovana 1995. godine sa 3 zaposlena u jednom malom maloprodajnom objektu. Firma se godinama širila, prema zahtijevima tržišta, pa je započela sa proizvodnjom prehrambenih proizvoda.

– Nakon toga smo plasirali svoje proizvode na šire tržište, a paralelno sa širenjem proizvodnje širili smo i maloprodajnu mrežu, te smo danas izrasli u privrednog giganta, sa preko 1.600 zaposlenih i više od 2.000 klijenata, na kraju 2021. godine. Što se tiče maloprodajne mreže, 2021. godinu smo završili sa 50 maloprodajnih objekata pod nazivom „KORT marketi“. Na tržištu smo prepoznatljivi po našim brendovima, Tomico, Fruktako, Topingo, RD kafa, Tomesko i Aqua Doria, podsjeća direktor derventske kompanije, prenosi derventacafe.com.