Bh. učenici na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi osvojili pet medalja i jednu pohvalu

Vijesti
Foto: UMKS

Bosna i Hercegovina je osvojila pet medalja i jednu pohvalu na 39. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja je od 4. do 9. maja održana na Kipru.

Kako su saopćili iz Udruženja matematičara Kantona Sarajevo (UMKS), srebrnu medalju je osvojio učenik Druge gimnazije u Sarajevu Boris Stanković, dok su bronzu osvojili također učenici Druge gimnazije Haris Imamović, Benjamin Mujkić i Mirnes Fehrić, učenik Gimnazije Banja Luka Marko Dimitrić, dok je također učenik Gimnazije Banja Luka Marko Vučić dobio počasnu pohvalu.

Voditelji ekipe bili su prof.dr. Senada Kalabušić, prof.dr. Zenan Šabanac, predstavnici UMKS-a i profesori sa Odsjeka za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i profesor matematike u Gimnaziji Banja Luka Bojan Pažin.

Istaknuto je da su učešće na ovom takmičenju omogućili Miinistarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Pedagoški zavod Republike Srpske. Riječ je o učenicima koji redovno pohađaju Školu matematike i kampove za nadarene učenike u organizaciji UMKS-a.

Podsjećamo da su bosanskohercegovačke učenice na nedavno održanoj Evropskoj matematičkoj olimpijadi osvojile jednu zlatnu i tri bronzane medalje.

Klix