Bijeljina: Izvedena prva operacija smanjenja želuca

Vijesti
Foto: Srna

Prva sliv gastrektomija, smanjenje želuca, izvedena je u u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini, kod četrdesetogodišnje pacijentkinje iz Ugljevika.

Šef Odjeljenja za hirurške grane Milan Todorović rekao je novinarima da je operacija izvedena zajedno sa doktorom Ognjanom Skrobićem iz Beograda sa Prve hirurške klinike, sa kojim će, kako je dodao, biti nastavljena saradnja i u narednom periodu.

“Borba sa gojaznošću danas postaje globalni problem, mi se ozbiljno hvatamo u koštac s njom. Pacijentkinja kojoj je izvršen operativni tretman bila je već godinu dana u režimu posebne ishrane i priprema za intervenciju, a posebno mi je drago što je procedura protekla uredno”, ocjenjuje on.

Pacijentkinja je primljena 21. marta, laparoskopski joj je odstranjeno tri četvrtine želuca, a danas ide kući.

Pacijentkinja Danijela Todorović /40/ imala je 175 kilograma i vodila je dugo godina borbu s gojaznošću.

Prema njenim riječima operacija je dobro protekla, nema nikakvih tegoba, a troškove snosi Fond za zdravstveno osiguranje.

U Bijeljini će 30. i 31. marta biti održan veliki skup hirurga “Laparoskopske operacije ventralnih kila eTEP metodom”, a organizatori događaja su Bolnica “Sveti vračevi” i Udruženje hirurga Republike Srpske, najavljeno je iz Bolnice.

Do sada je dolazak potvrdilo više od 50 hirurga, a biće omogućeno i direktno prikazivanje laparoskopskih operacija putem “jutjub kanala” ove bolnice, prenosi BHRT.