Ugljevik: Radivojevići na svom imanju dnevno uberu više od tonu i po paradajza (VIDEO)

Vijesti
Foto: RTRS

Porodica Radivojević iz Obriježi kod Ugljevika već godinama paradajzom snabdijeva tri podmajevičke opštine.

Ova porodica je počela berbu u plastenicima u kojima sa 8.000 biljaka očekuju prinos od 40 tona povrća.

Proizvodnja ranog paradajza je skupa i zahtjevna, ali su i cijene dobre, pa porodica od ovog posla živi već dvije decenije.

Krupni i sočni plodovi paradajza prispjeli su za branje zahvaljujući ranoj proizvodnji koju počinju već u januaru. Plastenici se zagrijavaju u zimskim mjesecima, što poskupljuje proizvodnju, ali je i cijena ranog povrća znatno veća tako da se ulaganja isplate.

Јovan Radivojević kaže da su za proteklu 21 godinu rada stekli iskustvo i znanje, i doveli konačan proizvod do savršenstva. Njihov paradajz posjeduje sve tražene osobine i prepoznat je kod kupaca.

Proizvodnju ranog povrća od djetinjstva uči i Slobodan. Od oca će kaže preuzeti posao, a već sada je glavni distributer paradajza za prodavce iz okoline. Stiže na svaki poziv i u tome je ključ uspješne prodaje.

U plastenicima radi čitava porodica, a u danima kad posla ima više angažuju i sezonske radnike. Јovanova supruga Željka kaže da posao nije težak.

Radivojevići su saglasni da se na selu i od poljoprivrede može dobro živjeti, samo ako su ljudi spremni da marljivo rade i primjenjuju savremene tehnologije. Njihovo povrće je svakodnevno zaliveno i prihranjeno, pa svaka biljka daje oko pet kilograma ploda. Sljedeće sedmice iz plastenika će ubirati i više od tonu i po paradajza dnevno. Ako hraniš povrće i ono će hraniti tebe, kažu ovi vrijedni poljoprivrednici, prenosi RTRS.