Britanac koji je na bolovanju već 15 godinu tužio firmu jer mu u tom periodu nije povećala platu

Zanimljivosti

50-godišnji Ian Clifford tužio tehnološkog giganta (Ilustracija: Pixabay)

Ian Clifford, 50-godišnji IT uposlenik tehnološkog giganta IBM tužio je kompaniju jer mu nije povisila godišnju platu od 62.000 eura za 15 godina koliko je bio na bolovanju.

Clifford je tvrdio da je bio žrtva diskriminacije zbog invaliditeta u IBM-u jer mu plata nije povećana u 15 godina koliko je bio van posla. Poručio je da “nije pohlepno željeti povećanje plate”.

IT stručnjak prima više od 62.000 eura godišnje u okviru IBM zdravstvenog plana i zagarantovano će primati platu do svoje 65. godine.

Međutim Clifford je tvrdio da to “nije dovoljno velikodušno” jer bi njegova plata “uvenula” tokom vremena zbog inflacije.

Ovaj 50-godišnjak je 2008. godine otišao na bolovanje zbog mentalnog zdravlja i dijagnosticirana mu je leukemija četvrtog stadija 2012. godine.

Ipak, prošle godine je tužio kompaniju zbog diskriminacije u pogledu invaliditeta jer IBM nije poboljšao njegovu platu od 2013. godine.

Međutim, sud za zapošljavanje u Readingu, Berkshire, odbacio je njegovu tužbu, a sudija je rekao Cliffordu da mu je data “veoma značajna beneficija” i “povoljan tretman”.

Govoreći prvi put nakon presude, Clifford je rekao da želi biti siguran da je njegov sin zbrinut i da je šansa da poživi 65 godina “malo vjerovatna”.

“Na hemoterapiji sam i bio sam mnogo godina i bio sam izuzetno loše. Vaša plata utječe na otplatu duga, penziju i sve ostalo, to je više bilo za moju porodicu. Ljudi će možda misliti, da, velikodušno je ovo što prima, ali prvo ti iznosi su bruto i ne oporezuju se… Ja plaćam nacionalno osiguranje na te iznose”, kazao je za The Telegraph.

On se 2013. godine požalio što u periodu otkad je na bolovanju nije dobio povećanje niti regres te je tada s kompanijom postigao dogovor da zbog zdravstvenog stanja bude na platnoj listi bez radne obaveze.

Klix