Bronzana medalja za BiH na Evopskoj juniorskoj olimpijadi iz informatike

Vijesti
Foto: Screenshot/RTVTK

Bosanskohercegovački predstavnici osvojili su bronzanu medalju na Evropskoj juniorskoj olimpijadi iz informatike (EJOI 2022) koja je održana od 19. septembra do 25. septembra u Ukrajini.

Na olimpijadi su učestvovale 32 zemalje sa ukupno 172 takmičara. Obzirom da se radi o informatici, te da je domaćin takmičenja ove godine bila Ukrajina, takmičenje se održalo u online formatu.

Učenici Faruk Demirović, Farah Demirović, Alen Avdibegović i Adnan Hajdić, činili su tim juniora koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Evropskoj olimpijadi iz informatike za juniore. Tim je predvodio Amer Zavlan.

Ovi učenici su se pokazali kao najbolji na Državnom takmičenju iz informatike za učenike osnovnih škola i na taj način izborili plasman na EJOI 2022.

Učenica Farah Demirović, učenica Richmond Park International Secondary School Sarajevo, osvojila je bronzanu medalju u jakoj konkurenciji, te time zauzela svoje mjesto među najboljim informatičarima Evrope.

Medalje i ostala priznanja za znanje su, prije svega, rezultat napornog rada i talenta ovih učenika. Također, to je rezultat znanja, napora i redovnih aktivnosti članova BHOI, koji su sa nadležnim ministarstvima organizatori takmičenja od općinskih do državnog nivoa.

Nadamo se da će ovaj uspjeh potaknuti i druge mlade ljude u Bosni i Hercegovini da otkriju svoj talent i ostvare slične rezultate u budućnosti.

 

RTVTK