Cijela porodica Mehić iz Gradačca odlazi na hadž

Vijesti
Foto: Facebook

U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 996 osoba.

Među budućim hadžijama danas će otputovati i cijela porodica Mehić čija priča je oduševila bh. javnost.

Njih petoro: Hafiz Kemal Mehić, supruga Hava, djeca Belma, Šejma i Mehmedalija iz Gradačca pridružit će se danas drugim putnicima.

Šejma Mehić javnosti je poznata kao bosanskohercegovačka interpretatorka ilahija i kasida, dok  Šejmin babo hafiz Kemal ef. Mehić obavlja imamsku službu u džematu Reuf-begove džamije u Gradačcu.

OD MALIH NOGU DJECU SAM POUČAVAO VRIJEDNOSTIMA ISLAMA

Nesporedno pred polazak hafiz Kemal Mehić za Hayat.ba je kazao da je porodica Mehić, kao tradicionalna bošnjačka i imamska porodica, oduvijek je imala želju da kruniše svoj stil i način života, zajedničkim odlaskom  na hadž.

  • Kao suprug i otac, svoju sam djecu od malih nogu poučavao vrijednostima islama, lijepom edebu (ponašanju), ali najviše sam potencirano na stubove islama, čiju krunu predstavlja hadž.

POSEBAN OSJEĆAJ
Kazao je i kako u njemu trenutno vlada poseban i neopisiv osjećaj  zbog pomisli na to da će se uskoro ostvariti njihova  dugogodišnja želja.

  • Naš narod doživljaj i radost hadža znao bi opisati riječima: “To možeš samo doživjeti – ne može se opisati…” Stoga, u duhu ove izreke opisao bih i svoj trenutačni osjećaj: “Ovo samo možete doživjeti…”, kaže Mehić za Hayat.ba.

POREDATI PRIORITETE

Sin Mehmedalija je štedio 12 godina, cijelu srednju i osnovnu školu a i ostali članovi porodice posebno za sebe. Hafiz Mehić govori da su imali jasnu viziju te da je dokaz da kada čovjek poreda pioritete dođe sve  na svoje mjesto.

  • Pored izdvajanja za osnovne životne potrebe, imali smo jasnu viziju: zajednički odlazak na hadž uz Allahovu, dž.š., pomoć i dozvolu. Još jednom smo se osvjedočili kada čovjek poreda prioritete i Allaha, dž.š., stavi na prvo mjesto – sve ostalo dođe na svoje mjesto. S tim u vezi, djeca su od svojih primanja, nastojala odvajiti dio za najljepše putovanje, putovanje života – hadž, te i sama imali priliku osvjedočiti se kako Gospodar Uzvišeni spusti svoj bereket kada se čovjek odluči Njemu u goste doći.

Kao poruku za čitatelje koji još uvijek nisu odlučili se na ovaj korak, ali i one koji možda zbog novca uopće ne razmišljaju o odlasku na hadž, hafiz Mehić je poručio:

  • “Šta ko želi ono hoće dočekat samo treba nekoliko pričekat…” Molim Gospodara da svima dušama plemenitim koje vape za Časnom Mekom i Medinom, otvori puteve i omogući to. Amin!

hayat.ba