CNN relaciju Sarajevo – Mostar uvrstio među 10 najljepših dionica za putovanje vozom u Evropi

Magazin
Foto: Instagram

Iako mala, naša je zemlja bogata otkrićima i prelijepim mjestima za ponuditi, što potvrđuju i svjetski mediji u kojima često osvanu neki od dobro čuvanih bh. bisera. Ovoga puta to je vožnja vozom na relaciji Sarajevo – Mostar, koju je CNN proglasio za jedno od najljepših putovanja u Evropi.

Vožnja vozom je sama po sebi izvanredno iskustvo, a naročito za zaljubljenike ugodnih i brzih putovanja popraćenih lijepim prizorima.

Jedno od takvih definitivno pripada i našoj zemlji, pogotovo prilikom vožnje iz Sarajeva do Mostara gdje imate priliku pratiti smaragdnu ljepoticu Neretvu čije se prostranstvo prolama odmah u podnožju planina i razbijenih litica.

U tome se složio i CNN koji je na nedavno objavljenom popisu “Najljepših evropskih putovanja vozom” uvrstio upravo ovu relaciju.

“Put između hirovite prijestolnice Bosne i njenog turističkog bisera, lijepog Mostara, dovoljno je upečatljiv, ali dvosatno putovanje vozom je sasvim drugi nivo” naveli su.

Mostar je već ranije uvrštavan među jedna od najljepših evropskih gradova prema CNN-u, a tom prilikom spominjali su njegovo glavno obilježje, odnosno Stari most, izgrađen od strane Osmanlija u 16. stoljeću, koji je, navode, jedan od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.

“Most je srušen u novembru 1993. od strane hrvatskih snaga tokom balkanskih ratova, a rekonstruiran je 2004. godine”, naveli su ispod i dodali kako je Mostar omiljena destinacija u našoj zemlji.

Inače, brzi voz Talgo koji je prije par godina uspostavljen u našoj zemlji nudi dva termina putovanja iz Sarajeva prema Mostaru i obrnuto. Jedan polazi iz Sarajeva ujutro u 7:15 sati, a drugi popodne u 16:49 sati, dok iz Mostara kreće nešto ranije ujutro, odnosno u 6:36 sati te popodne u 17:39 sati.

Cijena od 11,90 KM za redovnu kartu te 8,60 KM za studentsku, prava je sitnica naspram iskustva u kojem ćete uživati prilikom ove vožnje, a sve dodatne informacije možete pronaći na zvaničnoj stranici Željeznice FBiH.

Kao još neke od najljepših destinacija vozom po Evropi nabrojane su rute Derry-Coleraine u Irskoj, Firenca-Napulj u Italiji, Barcelona-Montserrat u Španiji, Semmering u Austriji, Bohinj u Sloveniji, Bergen u Norveškoj, Nica-Ventimiglia koja obuhvata Francusku, Monako i Italiju, West Highland u Škotskoj te Lidköping-Mariestad u Švedskoj.

Super Portal/Klix