Da li ste se ikada pitali čemu služi ispupčenje na tipki pet na daljinskom?

Zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Ako pogledate svoju numeričku tipkovnicu na laptopu ili daljinski upravljač za TV, oboje bi trebali imati na tipki s brojem 5 malu izbočinu u obliku tačkice, dviju tačkica ili crtice. Znate li čemu služe ta ispupčenja?

Ove predmete u većini slučajeva koristimo svakodnevno, a izrađuju se tako da rukovanje s njima bude što jednostavnije. Pri njihovoj izradi proizvođači misle i na slabovidne osobe i osobe oštećena vida zbog čega je uobičajeni standard u proizvodnji daljinskog upravljača postalo i stavljanje male izbočine u obliku tačkice, dviju tačkica ili crtice na tipki s brojem 5.

Ti znakovi služe kao taktilni orijentir, a omogućavaju slabovidnim osobama jednostavnije korištenje daljinskog upravljača. Pomoću nje lakše mogu odrediti gdje se nalaze ostale tipke na daljinskom upravljaču.

Osim što pomaže slabovidnim i osobama oštećenog vida, tipka s brojem 5 koristi i osobama normalnog vida te na taj način daljinski upravljač mogu koristiti bez da gledaju u njega ili kada televiziju gledaju u mraku.

Također, isto ispupčenje se nalazi i na tastaturama računara, ali osim na broju pet, nalaze se i na slovu F i J.

 

Klix