Ljubav prema igračkama prerasla u kolekciju od 5.000 primjeraka

Lifestyle Zanimljivosti
Foto: AA

U većini slučajeva igračke su predmeti koji se uglavnom vežu za period djetinjstva, ali ne i u slučaju 31-godišnjeg Mesuta Buluta iz Istanbula.

Bulut je kao dječak osjetio posebnu vezu sa igračkama i tada je odlučio sakupljati ih. Strast prema igračkama danas je bogata kolekcija od oko 5.000 raznovrsnih igračaka. Kada više nisu mogle stati u kutije i ormariće, Bulut je odlučio svojim igračkama posvetiti cijelu jednu sobu.

Automobili, različite figure, samo su neki od primjeraka u bogatoj Bulutovoj kolekciji. I danas pazi na svoje igračke. Sve su kvalitetne i dobro očuvane, a odražavaju stilove različitih razdoblja. Bulut vodi listu igračaka, te napamet zna koja je na kojoj polici.

Ahmed Šehović ove godine pješice ide na Hadž

Bulut je ugostio ekipu AA u sobi u svom domu u istanbulskom distriktu Gaziosmanpasa. Koliko god vremena proveo u svojoj sobi, Bulut kaže da mu nikada nije dosadno.

“To je jedna posebna veza još od malih nogu. Gdje god da pogledam želim da vidim svoje igračke. Kad sam bio mlađi, igrao sam se i skupljao ih. Kad sam odrastao, vidio sam da ne mogu odustati od toga i počeo sam ih još intenzivnije sakupljati. Iako u početku nisam imao izložbeni prostor, držao sam ih po ladicama, onda je ta ljubav prerasla u ovo što danas imam”, pojasnio je Bulut.

Naglasio je također kako je kolekcionarstvo stvar strpljenja.

“Bude razmjena, bude poklanjanja. Također posjećujem buvljake, ali izrada kolekcije je nešto što zahtijeva dodatno vrijeme i strpljenje. Ima deset serija, na primjer, vi ih imate devet. Bilo je trenutaka kada sam mjesecima tragao za nekom”, ispričao je Bulut.

Objašnjavajući da još ima igračaka koje ne može staviti na police jer nema dovoljno mjesta, Bulut je kazao:

“Kad se u budućnosti preselim u veću kuću, možda za kolekciju odvojim dvije sobe, možda od dnevnog boravka kuće napravim kompletnu kolekciju. Kad sam bio mali, mnogo sam se igrao sa svojim igračkama, nisam ih lomio, dobro sam ih čuvao. Više od 100 igračaka ovdje su iz mog djetinjstva. Do danas su dobro očuvane. Igračke variraju u kvaliteti, ali stare igračke uvijek su bolje što se tiče materijala i sadržaja. Postoji velika razlika između sadašnje figure nindža kornjače i stare figure.”

Dodao je kako u njegovoj sobi s igračkama često borave djeca njegovih rođaka, te kako znaju satima ne izlaziti.

(VIDEO) Stjuard utješio uplakanu djevojčicu tokom leta i oduševio hiljade: Ovo vraća vjeru u ljude

Bulut je oženjen tek mjesec dana. Na pitanje da li jednog dana planira da to bude soba u kojoj će se igrati njegova djeca, odgovorio je:

“To je stvarno kritično pitanje. Pripremio sam se za to. Pripremio sam nekoliko kutija s igračkama koje se ne mogu razbiti, ali ako budu tražili igračku iz ove sobe, naravno da ću dozvoliti.”

 

AA