Doktorica Amra Adrović je prva strana predavačica na fakultetu u Istanbulu

Vijesti

Priča Amre Adrović je samo jedna od mnogih priča o ljudima koji su uspjeli ostvariti snove daleko od Bosne i Hercegovine, ali i prezentirati svoju domovinu u najboljem mogućem svjetlu u svijetu.

Adrović je završila Prvu gimnaziju, a potom diplomirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 2005. godine. Svoju edukaciju nastavila je 2009. godine u Istanbulu. Tu je, zahvaljujući stipendiji koju Vlada Republike Turske daje uspješnim studentima širom svijeta, upisala Medicinski fakultet “Cerrahpasa”.

Nakon završene specijalizacije iz pedijatrije u Istanbulu dobija subspecijalizaciju iz dječije reumatologije kao strani kandidat s najvećim brojem bodova na ispitu za subspecijalizaciju. U toku subspecijalizacije iz dječije reumatologije, također na Univerzitetu u Istanbulu, Adrović je imala priliku sarađivati sa čuvenim dječijim reumatologom prof. dr. Özgürom Kasapçopurom, gdje su kao tim učestvovali u brojim internacionalnim naučnim studijama, piše klix.ba.

Temeljna znanja stečena na Medicinskom fakultetu u Sarajevu za Amru Adrović bila su dobra baza za daljnje školovanje.

Ova uspješna Bosanka zajedno s predsjednicom Udruženja pedijatara Bosne i Hercegovine prof. dr. Fahrijom Skokić i potpredsjednicom Udruženja neonatologa Bosne i Hercegovine prof. dr. Hajrijom Maksić bila je organizatorica Prvog kongresa pedijatara Jugoistočne Evrope, odražnog u Sarajevu 2019. godine.

Ljudi poput Adrović predstavljaju most koji povezuje našu zemlju sa svijetom i otvaraju šansu za razvoj i internacionalnu saradnju.