Dan bijelih traka obilježen u Kalesiji

Reportaže

U petak 31.05.2024. godine u organizaciji BKC “Alija Izetbegović” Kalesija obilježen je Dan bijelih traka.

Obilježavanje je počelao prema protokolu, u 14:00 sati otvaranjem izložbe slika “Guernica – Gaza” u galeriji kalesijskog BKC-a. Riječ je o slikama grupe slikara sa područja Tuzlanskog kantona, koji su u saradnji sa Udruženjem Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini i JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija pripremili ove slike u znak podrške narodu Palestine i Gaze. Izložbu je proglasio otvorenom savjetnik načelnika općine Kalesija gospodina Seada Džafić, gospodin Alija Džafić.

Izložba će biti postavljena u galeriji BKC-a, te istu možete posjetiti u narednim danima. Izložba će trajati 15 dana.

Prije samog otvaranja izložbe, obratili su se Palestinac dr. Ghassan Husni i likovni umjetnik Jasmin Puškarević, kao i direktor JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, Fahrudin Sinanović.

Nakon otvaranja izložbe, u 14:30 sati održana je mirna šetnja centrom Kalesije (BKC – kružni tok – Centralno spomen-obilježje) s bijelim trakama oko ruke. Obilježavanje je okončano polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred Centralnog spomen-obilježja u Kalesiji, gdje je kratku prigodnu priču pročitala učenica MSŠ Kalesija, a nakon toga glavni imam Medžlis Islamske zajednice Kalesija, Muharem ef. Mešanović uputio prigodnu besjedu i pozvao na zajedničko učenje Fatihe.

📌 U Kalesiji obilježen Dan bijelih trakaU organizaciji BKC "Alija Izetbegović" Kalesija i BZK "Preporod" Kalesija…

Posted by Zona 080 on Petak, 31. maj 2024.

“Ispred organizatora se zahvaljujemo Općina Kalesija, MIZ Kalesija, Udruženjima sa prostora općine Kalesija, OŠ Kalesija, MSŠ Kalesija, BZK Preporod Kalesija i mnogim drugima koji su pružili svoju podršku i uveličali svojim prisustvom obilježavanje Dana bijelih traka, jer narod koji zaboravi svoju prošlost, slijep ide u budućnost”, naveli su iz BKC Kalesija.