Hoće li biti novca za predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini

BH Teme

Kako će praktično biti primjenjivana nova tehnologija na dijelu biračkih mjesta. Pripreme za izbore su uveliko u toku, a u nekim segmentima gdje se nije očekivalo, moglo bi biti problema. Od čak 24 kompanije koje su preuzele tendersku dokumentaciju u Centralnoj izbornoj komisiji, nijedna se nije prijavila na prvi poziv za štampanje glasačkih listića.

Za pilot projekat optičkih skenera i automatizirani prenos rezultata koji podržava USAID, Centralna izborna komisija je izabrala 145 biračkih mjesta, a ovaj projekat će se imlementirati u saradnji sa 6 opštinskih odnosno gradskih izbornih komisija. To su Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac, Novi grad i Prijedor.

IRENA HADŽIABDIĆ, predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH

Za pilot biotmetrijske identifikacije koji podržava osce odabali smo Brčko distrikt BiH. A dodatno za pilot identifikacije birača i nihove audentifikacije te bržeg transfera rezultata sa biačkih mjesta, koji podržava delegacija eu identificirano je 165 biračkih mjestai 10 općina odnosno gradova.

Iz misije USAID-a u BiH još jednom su podsjetili na svoju podršku u provedbi fer i poštenih izbora.

Kortni Čab, direktorica Misije USAID-a u BiH

Jačanje demokratskih institucija procesa i vrijednosti temelj je trajnog partnerstva vlade SAD-a i BiH. Zbog toga ćemo uvijek podržavati slobodne fer i transparentne izbore u ovoj zemlji.

Iako državna vlast nije usvojila budžet za 2024. godinu, CIK-u se moraju osigurati sredstva. Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović potpisao je Instrukciju o osiguranju dodatnih sredstava CIK-u BiH za provođenje Lokalnih izbora u BiH u oktobru u iznosu od 4 miliona 173 hiljade KM. Izbor bi trebali koštati 15 miliona KM.

DARIO JOVANOVIĆ, direktor Koalicije “Pod lupom”

Ono što je kroz izmjene izbornog zakona odlukom visokog predstavnika precizirano jeste da se CIK-u mora omoguciti budžet koji traže za nesmetanu provedbu izbora.

SRĐAN AMIDŽIĆ, ministar finansija i trezora BiH

Budžet nažalost pored toga što je ekonomski dokument on je i politički dokumet i treba da se obezbijedi saglasnost, vi znate da smo mi oprejeljenja vezano za budžetski okvir da on bude u onim okvirima kako je bio 2023 s obzirom da se stvarni život odvija u entitetima u RS i FBiH tako da s te strane treba da se definiše određen politički konsenszus kako bi se istupilo odnosno da bi imali dokument koji može biti usvojen.

Raspisaće se novi tender vjerovatno će se neko javiti bitno da je cik tender raspisala odmah nakon što je donijelaodlukuo održavanju izbora, tako d apostoji velika vjerovatnća da izbori moraju biti.

VEHID ŠEHIĆ, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”

Podsjećamo, CIK BiH do polovine avgusta mora imati odštampane i upakovane glasačke listiće za birače koji žive van BiH kako bi im mogli biti pravovremeno dostavljeni.

CIK BiH suočila se i s tim da na tender CIK-a BiH za štampanje i pakovanje glasačkih listića za oktobarske lokalne izbore – niko nije dostavio ponudu.