Dirljiva priča porodice Ramljak: Miroslav je bratu Ivi donirao bubreg i “podario” mu dug život

Vijesti
Foto: Screenshot

Miroslav Ramljak je svom bratu Ivi prije 35 godina donirao bubreg i na taj način mu “podario” novi život. Obojica se zalažu za podizanje svijesti o značaju transplantacije.

Kada je stariji brat Ivo u 32. godini života obolio od teške hronične bubrežne bolesti, jedan od načina rješavanja njegovog zdravstvenog problema bila je i transplantacija bubrega. U to vrijeme transplantacije nisu bile baš toliko česte.

Članovi Ivine porodice bili su zatečeni kada su saznali za njegovu bolest. To su bili teški dani za porodicu Ramljak, ali su znali da postoji rješenje. To im je tada davalo kakvu-takvu nadu da će neko iz porodice biti podoban i zdrav da bude donor bubrega oboljelom Ivi, kako bi ga spasio liječenja dijalizom i produžio mu život.

Nakon rutinskih kontrola, ispostavilo se da će donor biti njegov mlađi brat Miroslav, koji je tada imao nepunih 27 godina, kao najpodobniji i najzdraviji, a čije se tkivo nakon tipizacije gotovo idealno podudarilo sa Ivinim.

Transplantacija je urađena 10. marta davne 1987. godine u KBC Zagreb, a braća Ramljak i nakon gotovo četiri decenije i dalje žive svoje sasvim normalne porodične živote. I jedan i drugi su članovi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB.

“Poenta i poruka priče jeste – budi donator, spasi nekoga ako je bubrežni ili jetreni bolesnik, daruj dio sebe. Osoba koja je zdrava i koja je donor, ne gubi ništa, a osoba koja dobije organ, bubreg ili dio jetre dobiva sve, ozdravljenje, novi život i životnu radost. Ramljaci su svima nama primjer dobrote, bratske i ljudske ljubavi, brata prema bratu i čovjeka prema čovjeku. Zato, budi donor, daruj nadu”, poručio je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB.

Klix