Dječak Hassan koji je sam stigao u Slovačku ujedinio se s porodicom

Vijesti

Da snovi nekada postaju stvarnost dokaz je mali Hassan. Hassan je dječak koji je od rata iz Ukrajine pobjegao sasvim sam sa ispisanim brojem telefona na ruci. Sada, stigao je dan kad se mališan ujedinio sa svojom majkom i bakom. Porodica je napokon zajedno i na sigurnom.

Priča 11-godišnjeg dječaka Hassana obišla je cijeli svijet, a nakon što je sam stigao do Slovačke gdje su se nalazila njegova braća i sestre. Sada se napokon ujedinio i sa svojom mamom Yuliom Pisetskayom i bakom.

Dio njegove životne priče, kao i sretan završetak ove, podijelili su na zvaničnoj Facebook stranici Policije Republike Slovačke.

“Ovo nije prvi put da Hassanova porodica bježi od rata. Godinama ranije bili su prinuđeni napustiti Siriju. Njihov otac tada nije uspio, a majka se sa porodicom nastanila u rodnoj Ukrajini. Nakon nekoliko godina scenarij bježanja se ponavlja. Sestre su otputovale kod najstarijeg brata u Bratislavu, gdje on studira. Potom je došao i Hassan – sam. Naime, njegova majka nije mogla ostaviti dječakovu baku koja se sama teško kreće”, napisali su.

Ostatak priče već je poznat. Hassan je proveo više od 24 sata u vozu, sa plastičnom vrećicom, ruksakom i na ruci ispisanim brojem telefona svoga brata. Dok porodica nije došla po njega, vrijeme je proveo na granici gdje su se volonteri i policija pobrinuli da bude na toplom i sigurnom te mu obezbjedili hranu i piće.

Nakon što je stigao do ostatka porodice, Hassan je izjavio kako se plašio sam putovati u vagonu prepunom nepoznatih ljudi, no da mu je sada najbitnije jer je sa svojom porodicom.

Sada, porodica je unatoč teškim trenucima napokon u kompletu.

 

Super Portal/Klix