Dječije igralište Grbavica u Tuzli u novom ruhu

Vijesti
Foto: RTVTK

Neformalna grupa građana iz mjesne zajednice Brčanska Malta u Tuzli privela je kraju obnovu dječijeg igrališta Grbavica koje se nalazi u neposrednoj blizini osnovne škole i vrtića Sunčica.

Inicijativa za uređenje dječijeg igrališta Grbavica pokrenuta je prošle godine, a ozvaničena je u maju ove godine kada je upućen poziv građanima mjesne zajednice Brčanska Malta, ali i generalno građanima Tuzle, da podrže plemenitu ideju.

– Kada smo započinjali projekat cilj nam je bio da prikupimo tri-četiri hiljade KM kako bismo sanarali ono što je bilo prioritetno na igralištu. Fokus nam je bio na rasvjeti koja je bila u užasnom stanju, a igralište je bilo u potpunom mraku u poslijepodnevnim satima. Gradska javna preduzeća su reagovala i postavili smo led reflektore i stubove tako da je igralište u potpunosti osvijetljeno. U vrlo kratkom roku mi smo uspjeli prikupiti nekih 15-ak hiljada KM. Dakle, nadmašili smo cilj koji smo sebi postavili – kaže Selma Memišević, aktivistica i stanovnica mjesne zajednice Brčanska Malta.

Zahvaljujućim tim sredstvima urađeno je više nego je planirano. Nabavljen je najsavremeniji mobilijar, a samo jedna faktura je iznosila 12.000 KM za pet sprava. Zadovoljeni su svi aspekti sigurnosti.

– Imamo kućicu sa toboganom, dvije bejbi njihalice, penjalica, vrtuljak, dječiji veseli šareni stolić i drvenu kućicu za mlađe, ali i tinejdžere. Postavili smo i koš, renovirali odbojkaški teren, imamo sto za stoni tenis, čekamo golove za fudbal, imamo stazu za boćanje – kaže Selma Memišević. Svi se nadaju kako će građani povesti računa o igralištu i da će ono biti ljepše iz dana u dan.

– Majka sam dva dječaka i svakodnevno boravimo na ovom igralištu. Danas smo zaista sretni jer slavimo otvaranje igrališta u novom ruhu. Zaista je bilo puno posla, projekat je bio veoma zahtjevan. Na početku je bilo i skeptika koji nisu vjerovali da ćemo uspjeti. Ali smo mi od prvog dana vjerovali da ćemo uspjeti, da ćemo napraviti ovo što možete vidjeti danas. Još posao nije završen, ali se možemo pohvaliti da Grbavica danas živi, da će živjeti. Inspiracija smo i drugim našim mjesnim zajednicama i vjerujemo da će se i drugi naši sugrađani organizovati, da će krenuti u akcije i da će naša djeca Tuzle imati igrališta kao mjesta za zdravo odrastanje – kaže Alma Babić, stanovnica mjesne zajednice Brčanska Malta.

Uskoro će početi obnova košarkaškog terena i nema sumnje kako će Grbavica biti sportska oaza ne samo za dječake i djevojčice iz naselja Brčanska Malta već i naselja Sjenjak, Bulevar, Solina.

RTVTK