Edin Gutić, stonoteniski reprezentativac BiH: “Stoni tenis u našoj zemlji je u fazi progresije, ali za velike rezultate potrebno je više ulagati u sport”

Intervjui

Naša zemlja je odvijek bila veliki rasadnik sportskih talenata. Jedan od onih koji uspješno gradi svoju sportsku karijeru je i Edin Gutić, 25-godišnji kapiten stonoteniskog kluba “Kreka” Tuzla i član naše seniorske reprezentacije.

Edin je rođen u Tuzli 1996. godine. U rodnom gradu završio je osnovnu školu, a zatim i Behram – begovu medresu. Nakon toga upisuje Tehnološki fakultet gdje je stekao zvanje bachelora agronomije.

Trenutno je jedan od najboljih naših igrača, što potvrđuje i posljedna rang lista igrača iz BiH na kojoj dijeli prvo mjesto.

Sa Edinom smo razgovarali o njegovim prvim koracima u sportu, uspjesima, stonom tenisu uopšte kao i o budućnosti ovog sporta u našoj zemlji.

Super Portal: Edine, recite nam nešto o svojim prvim koracima u stonom tenisu? Kako je došlo do toga da izaberete stoni tenis pored fudbala ili košarke, koji su mnogo popularniji sportovi?

Edin Gutić: Stonim tenisom se bavim od djetinjstva. Ljubav prema ovom sportu sam naslijedio od starijeg brata koji se također bavi stonim tenisom. Gledajući njegove nastupe zavolio sam ovaj sport. U ovom sportu sam već nekih 20-ak godina, a već 10 godina sam profesionalac.

Super Portal: Koji su tvoji stonoteniski uzori? Postoji li neki igrač čiji ti se stil igre naročito sviđa?

Edin Gutić: Uzora u stonom tenisu po mom skromnom ukusu ima dosta. Na početku moje karijere, svoje simpatije gajio sam prema igračima iz Kine, u to vrijeme najbolji su bili Ma Lin, Wang Hao, Zhang Jike te su mi oni bili i uzori, dok evo u ovom stadiju moje karijere uzora tražim u “našim” igračima iz Europe, konkretno najveći uzor mi je Timo Boll.

Super Portal: Prošli ste kroz sve reprezentativne selekcije, trenutno ste član i seniorske selekcije, što je sigurno vrhunac karijere jednog sportiste. Pored toga, koje rezulate bi još izdvojili iz svoje dosadašnje karijere?

Edin Gutić: Predstavljao sam našu zemlju u svim uzrasnim kategorijama, poziv u seniorsku selekciju je svakako kruna moje dosadašnje karijere. Od uspjeha u mlađim kategorijama izdvojio bih peto mjesto na Balkanskom U-21 prvenstvu 2014. godine i 2015. godine te treće mjesto na Balkanskom U-21 prvenstvu 2016. godine. Kao senior sam bio viceprvak naše zemlje, te sam predstavljao reprezentaciju na balkanskom prvenstvu u Albeni prošle godine. Također, izdvojio bih osvojeno prvo mjesto u stonom tenisu u okviru manifestacije „Balkanijada 2018“ i treće mjesto na STENS Openu u kategoriji seniora 2015. godine. Također, u oktobru 2021. godine bio sam drugi na turniru TOP 8 najboljih igrača Bosne i Hercegovine.

Super Portal: Po tvom mišljenu, koje trenutno najbolji stonoteniser u svijetu?

Edin Gutić: U tijesnoj konkurenciji, najbolji stonoteniser na svijetu po mom mišljenju je Ma Long koji se ove sezone vraća nakon jedne teže povrede te ga očekujem na idućim turnirima.

Super Portal: Koliko je finansijski isplativo baviti se stonim tenisom? Pretpostavljamo da je riječ o mnogo manjoj zaradi u odnosu na druge sportove?

Edin Gutić: Finansijski stoni tenis nije toliko “pokriven” kao što su ostali sportovi. Samim tim što stoni tenis nije toliko popularan sport u svijetu i u našoj domovini Bosni i Hercegovini, u poređenju sa fudbalom i košarkom, manje se i finansijski ulaže u njega. Trenutna situacija je takva da većinom samo klubovi u Premijer ligi Bosne i Hercegovine mogu obezbijediti neka financijska sredstva svojim igračima.

Super Portal: Kao neko ko je uporedo studirao i bavio se sportom, recite nam koliko je teško spojiti te dvije stvari?

Edin Gutić: Sport zahtijeva dosta odricanja i izdvajanja svog slobodnog vremena. Naravno, studij također zahtijeva odvajanje vremena na odlaske na predavanja, učenje, vježbe i slično, ali mislim da svako može odvojiti par sati vremena u danu da odradi trening i evo u tome sam uspio u toku svog studiranja gdje sam spojio trening i studij.

Super Portal: Kakav je status stonog tenisa u BiH u odnosu na regiju i ostatak svijeta? Ulaže li se u mlade talente? Ima li ovaj sport svoju budućnost u našoj zemlji?

Edin Gutić: Stoni tenis u Bosni i Hercegovini je u fazi progresije u posljednjih nekoliko godina. Dokaz tome jeste i postizanje značajnijih rezultata i medalja na balkanskim prvenstvima i nekim međunarodnim prvenstvima, gdje se prije desetak godina nije moglo tako lahko postići dobar rezultat. U BiH je oduvijek bilo talenata za svaki sport pa tako i za stoni tenis samo je bitno da se taj talenat iskoristi na najbolji mogući način. Naravno, dosta ulaganja je potrebno kako u infrastrukturu ovog sporta tako i u same igrače koji će našu državu predstavljati u budućnosti.

Super Portal: Edine, kakvi su planovi za budućnost? Ostajete li u stonom tenisu?

Edin Gutić: Jedan od glavnih ciljeva u mojoj budućnosti jeste pronalazak posla odgovarajućeg zaposlenja i naravno nastavak bavljenja stonim tenisom. U stonom tenisu se vidim još dosta godina ukoliko me zdravlje posluži.

 

Razgovarao: Emir Alić

 

 

 

Napomena: Zabranjeno prenošenje sadržaja bez navođenja Super Portala kao izvora i bez poveznice na originalni članak.