Korisni savjeti: Kako da pomoću voća izbijelite zube

Zanimljivosti

Bijeli zubi i blistav osmijeh su ukras svakog lica i nešto što ljudi prvo primijete.

Mnogi se zbog toga podvrgavaju raznim tretmanima izbjeljivanja zuba u stomatološkim ordinacijama ne znajući da postoje prirodni preparati i recepti koji se lako pripremaju, a ne koštaju mnogo.

Jabuke i jabukovo sirće

Za zdrave i lijepe zube stomatolozi preporučuju jabuke. Također, jabukovo sirće pomaže u uklanjanju mrlja i izbjeljivanju zuba i ubija štetne bakterije u usnoj duplji.

U čašu vode stavite kašičicu sirćeta i njime isperite usta, a zube operite pastom. Postupak možete ponoviti svakog dana.

Limun

Visok nivo kiseline koju limun sadrži djeluje kao prirodni izbjeljivač.

Zube možete trljati limunovom korom dva do tri minuta, pa nakon desetak minuta isprati ih čistom vodom. Ne preporučuje se da tretman ponavljate više od dva puta sedmično.

Dva puta sedmično možete koristiti i svježe cijeđeni limunov sok koji ćete pomiješati s istom količinom vode i nanositi na zube četkicom, a potom isprati vodom.

Banane

Kora od banane sadrži neke od esencijalnih minerala, kao što su kalijum, magnezijum i mangan koji prodiru u zube i pomažu u njihovom izbjeljivanju.

Korom od banane trljate zube dva minuta. Nakon petnaestak minuta zube operite pastom koju inače koristite. Ponavljajte ovaj proces dva do tri puta sedmično. Nakon nekog vremena primijetićete vidljivu razliku.

 

Avaz