Forum građana Zenice organizirao akciju uređenja parka Kulina bana

Vijesti
Foto: federalna.ba

Uoči obilježavanja 833. godišnjice od objave Povelje Kulina bana, Forum građana Zenice organizirao je akciju uređenja istoimenog parka. Park u neposrednoj blizni stabiona Bilino polje upravo je aktivnostima ovog Udruženja prije nekoliko godina dobio ova naziv a cilj je da u dogledno vrijeme to postane historijski park.

Park Kulina bana, koji je u neposrednoj blizini stadiona Bilino polje, spreman je za obilježavanje 833. godišnice objave Povelje Kulina bana. Aktivisti Foruma i prijatelji iz drugih nevladinih organizacija uradili su što je potrebno da bi ovaj prostor bio spreman za 29. august koji se obilježava i kao Dan ZDK-a.

“Bilo šta što može pomoći gradu treba uraditi, nikome to ne bi trebalo biti teško, tako da pored ljubavi za automobilizam nađemo i za ostale stvari, tako da ko god bi nas pozvao mi bi se odazvali, treba učiniti za svoj grad ono što čovjek može”, kazao je Muhedin Fejzić, predsjednik Alfa romeo kluba Zenica.

Ovaj prostor je od prošle godine i mjesto gdje je postavljena replika Bilinopoljske izjave, jednako važnog historijskog dokumenta koji svjedoči o snazi Srednjovjekovne Bosne. Zato Forum građana Zenice istrajava u namjeri da to postane historijski park.

“Suština je da sve ove godine što radimo idu prema tome da to bude park u koji će dolaziti i đaci i studenti i turisti i ostali i da Zenica dobije nešto vrlo bitno”, istakao je predsjednik Skupštine Foruma građana Zenice Vlado Franjić.

Forum građana Zenice ovogodišnji je laureat Plakete ZDK, koja će im biti uručena 29. augusta, na Dan Kantona. Priznanje je to za 30 godina aktivizma i spremnosti da se na najbolji način doprinese zajednici.

“Drago mi je da je i Grad i Kanton to prepoznao i ta priznanja su ustvari priznanja svim našim građanima. Participativna demokratija koja podrazumijeva kroz nevladin sektor učešće u donošenju odluka itd., je nešto što je u nas vrlo malo zastupljeno i mi ćemo ubuduće na tome najviše raditi to je to neko opredjeljenje naše”, navodi predsjednik Udruženja Foruma građana Zenice Muhsin Ibrahimagić.

Značajni projekti Foruma građana Zenice realizirani su proteklih godina, međutim, mnogo su više od građanskog aktivizma. Primjer su, zapravo, kako se na najbolji način voli svoj grad, ali i kako se, kroz odnos prema historijskim događajima i ličnostima, radi na izgradnji kolektivne memorije kao važnog dijela identiteta jednog društva.

federalna.ba