U Orašju održani tradicionalni oldtimer susreti (VIDEO)

Događaji Magazin
Foto: federalna.ba

Krajem augusta mjeseca u Orašju se tradicionalno održavaju oldtimer susreti, koji su ove godine doživjeli svoje 25. izdanje. To je ujedno i najdugovječnija manifestacija te vrste u našoj zemlji, a s obzirom na vozila stranih registarskih oznaka- Austrije, Njemačke i iz Hrvatske, susreti imaju i međunarodni karakter. Najstariji motocikl ovih susreta bio je Triumph iz 1929, a automobil Volvo iz 1966 g.

  • Video prilog pogledajte OVDJE.

Iako vremešni, dvokotače i četverokotače ni loše vrijeme nije spriječilo da dođu u Orašje i zablistaju u punom sjaju. Neki sudionici su stigli prvi put, a oldtimeri za njih imaju posebnu vrijednost.

„Jednostavnost, mehanika, što manje elektronike, ljubav. Prvo vozilo zapravo kad sam položila“, kaže Jasminka Brevolj, vlasnica oldtimera iz Đakova, Hrvatska.

Poziv Oldtimer kluba Posavac Orašje se ne propušta, jer uz vrhunsku organizaciju, u fokusu susreta su prijateljsko ozračje i razmjena korisnih savjeta i informacija.

„Pa to i jest bit svega ovoga, znači druženje i pomoć i sugestije isto kada neko pravi skup“, rekao nam je Svjetlan Savić, predsjednik oldtimer kluba Veteran, Banja Luka.

„Mi malo radimo na edukaciji mladih da i njih zainteresiramo, jer ovo polako kako mi starimo, polako to sve ide dole i smatram da nisu dovoljno, ne samo kod vas ovdje u BiH, nego i Hrvatskoj, malo se na osnovu toga radi, jer kažem da bi trebalo zainteresirati mlade ljude, jer sve što je starije prije 50-70 godina polako se zaboravlja, a to bi trebalo, to je kultura, to je način življenja bio nekad“, poručuje Jakša Vranješ, vlasnik oldtimera iz Kaštela, Hrvatska.

Organizatori svake godine nastoje ponuditi zanimljiv program, uz već potvrđeno gostoprimstvo, što ove susrete svrstava i među najposjećenije u BiH.

„Jesmo! To ove godine ne mogu garantirati da ćemo biti, ali mi smo ipak među boljim. Ako je bilo prošle godine i ovih unatrag par godina po 90, 98 vozila, ja Bog zna ove naše ne računam, nek’ se pohvali u BiH tko je to imao“, smatra Kruno Draganović, predsjednik OK Posavac Orašje.

Uz mnogo ljubavi, odricanja i novca, vlasnici svojim limenim ljubimcima produžavaju vijek trajanja i vraćaju stari sjaj. U defileu područjem grada Orašja pokazali su svu svoju ljepotu, posebnost i originalnost, te potvrdili da su vozila s dušom.

federalna.ba