Genijalka iz Ivanić Grada na korak do višemilijunske nagrade

Magazin Zanimljivosti
Foto: N1

Ema Donev, 14-godišnja genijalka iz Ivanić Grada, ušla je u top pet finalista u utrci za svjetsku znanstvenu nagradu vrijednu čak 2 milijuna kuna (520.000 KM).

“Ponosna sam na ovaj uspjeh no još ćemo vidjeti jesam li pobijedila ili ne”, 14-godišnja Ema Donev rekla je našoj Tei Blažević, u emisiji Tajne svemira.

Finale natjecanja mladih znanstvenika Breakthrough Junior Challenge održava se u studenom San Franciscu, gdje će otputovati pobjednik. Da li je to ona, Ema bi trebala saznati početkom idućeg mjeseca, otkrila je za gledatelje N1 televizije.

Učenica zagrebačke matematičke gimnazije MIOC još ne zna koji će fakultet upisati osvoji li stipendiju u iznosu od 250.000 američkih dolara, no zna da se želi dalje obrazovati izvan Hrvatske, na nekom od sveučilišta s dobrim programom fizike i astrofizike.

Emu je šira javnost upoznala nakon što je snimila video od 90 sekundi u kojem objašnjava što je to entropija.

“Došla sam na tu temu zato jer je entropija jedan famozan pojam u fizici za koji nisam znala, odnosno nisam ga baš dobro razumijela te sam htjela, radeći ovaj video, naučiti puno toga o entropiji i da pokušam naučiti druge o njoj”, rekla je Ema.

Otkrila nam je i otkud tolika ljubav prema astrofizici.

“Ljubav počinje od trećeg razreda, polako onako čitajući puno zanimljivih stvari na internetu, po knjigama. Polako su me tako krenule interesirati i matematika i fizika, kako sam postala starija. Sad je to preraslo u nešto što jako volim i idem na natjecanja i htjela bih biti astrofizičarka zato što jako volim astrofiziku i htjela bih pomoći u otkrivanju novih stvari u svemiru”, dodaje.

Otkrila nam je i da joj je Jupiter najdraži planet jer joj je iznimno lijep i ima prekrasne fotografije, a i najveći je planet u Sunčevom sustavu.

Vrijedna tinejđerica stigne se pored svega družiti i sa svojim prijeteljima, no društvene mreže je ne zanimaju. “Jako volim čitati, treniram tenis, volim igrati odbojku, radim videa, volim u društvu s prijateljima igrati igrice i gledati serije”, to su aktivnosti koje Ema preferira.

N1