Hafiz, jerej i fratar lijepim gestom pokazali bogatstvo zajedništva u Tuzli

Vijesti
Foto: MIZ Tuzla

Tuzla slovi za bh. grad koji je prepoznatljiv po njegovanju mulietičnosti i multikulturalnosti, a ljepotu različitosti i važnost zajedničkog života danas su pokazali predstavnici vjerskih zajednica i crkava, koji su skupa posjetili vjernike.

Naime, predstavnici tuzlanskih vjerskih zajednica i crkava danas su posjetili nekoliko parohijana i džematlija. Vjernike su posjetili glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed efendija Huskanović, jerej Nikola Čeketić, fratar Franjo Ninić i predsjednica Jevrejske opštine Tuzla Marina Rajner.

“Ideja za ovu posjetu prisutna je već neko vrijeme i drago nam je da smo je realizovali baš u ovo mjesecu kada se svake sedmice obilježava jedan od blagdana kod muslimana, katolika, pravoslavnih vjernika, ali i Jevreja. Predblaganski dani, kao i dani mubarek ramazana su uvijek dobra prilika za susrete, razgovore i lijepu riječ”, kazao je glavni imam Huskanović.

Džematlije i parohijani nisu krili radost povodom ove posjete. Rado su govorili o tome kako provode dane ramazana, ali i dane kad se pripremaju za velike blagdane koji obilježavaju. Iskazivali su zahvalnost i radost zbog ovog gesta, kao i nadu da će ove posjete potaći druge da uvijek radost blagdana dijelimo jedni s drugima i na taj način jačamo komšijske i međuljudske odnose.

Članica Jevrejske zajednice u Tuzli Frida Čorbić sa gostima je razgovarala o svom porijeklu, porodici koja je došla u Tuzli u periodu približnom Prvom svjetskom ratu, potom njihovim prvim godinama života i daljim životnim okolnostima. Čorbić je evocirala i neka svoja sjećanja na djetinjstvo i mladost, te ih rado podijelila s gostima.

O dobrim komšijskim odnosima i brizi komšija za njih posebno su govorili bračni par Radinka i Jovan Stejpanović iz Sepetara. Radinka u razgovoru ističe kako džematlije ovog tuzlanskog džemata obraćaju posebnu pažnju i pohvalan odnos spram njih. Rado su im pri ruci u svakodnevnim poslovima, odlasku u kupovinu, košenju i uređenju dvorišta što je njima od velikog značaja u penzionerskim danima.

Posjeta parohijanki Ljubi Matanović protekla je u ugodnom raspoloženju i razgovoru. Ljuba je govorila o životnim okolnostima, porodici i značaju vjere i crkve u njenom životu. Zahvalila se što je posjeta bila upriličena baš njoj.

Džematlija džemata Miladije Ramo Đulović se biranim riječima zahvalio i istakao da mu ova posjeta mnogo znači, a posebno jer je upriličena u mubarek mjesecu ramazanu. Kako kaže ovaj ramazanski dan će posebno pamtiti po ovoj posjeti i ukazanoj mu pažnji.

Da lijepa riječ mnogo znači moglo se vidjeti tokom svih posjeta. Vidno obradovane i radosne džematlije i parohijani su još jednom pokazali da za radost i osmijeh na licu ne treba mnogo, a da svako od nas može biti uzrok toga. Vjernicima su tokom posjete uručene i prigodne hedije, odnsono pokloni.

Klix