Iračanin godinama u porodičnoj kući uzgaja 60 zmija

Lifestyle Zanimljivosti
Foto: AA

Abdulsettar Emin, iz iračkog grada Duhoka, 38 godina lovi zmije, a u njegovoj porodičnoj kući nalazi se 60 zmija nekoliko vrsta.

Njegovi poznanici, ali i oni koji znaju za njega, kada primijete zmiju, obično o tome jave Eminu. Mnogi čak dolaze i u njegovu kuću kako bi se fotografisali sa zmijama.

I djecu uči kako uzgajati zmije, a o životu sa ovim gmizavcima govorio je za Anadolu Agency (AA).

Emin od 1984. godine lovi zmije.

“Neko vrijeme sam ih držao uz sebe, a poslije ih puštao. Kada sam se oženio i dobio djecu, počeo sam ih i uzgajati”, kazao je Emin.

Trenutno u kući ima 60 zmija, a cijela porodica se navikla na život s njima te mu pomažu u brizi. Djeca su naučila kako živjeti sa zmijama i ne boje ih se.

Uzgaja nekoliko vrsta, a među njima je i crna zmija za koju tvrdi da nije opasna.

“Gdje god neko vidi zmiju, meni javi. Ja odlazim, lovim ih i donosim kući“, priča Emin.

Dodao je kako se životni vijek zmije može prepoznati na osnovu kože, a vrsta na osnovu glave. Ističe kako zmija neće ugristi, ako je čovjek ne napadne.

”Zmija se većinom skriva kako ne bi bila prisiljena napasti, jer kad ugrize ispušta otrov i treba novi za energiju. Otrov je za tijelo zmije poput proteina“, tvrdi Emin.

Dodao je kako crna zmija ne predstavlja opasnost, štaviše, može biti korisna jer jede miševe i otrovnice. Navodi kako zmije ništa ne jedu od januara do aprila, a najviše se hrane crvenim mesom.

Tokom razgovora za AA dobio je poziv iz susjednog sela gdje su vidjeli zmiju, pa je odlučio sa 13-godišnjim sinom otići i pogledati o čemu se radi.

”Moj cilj je spasiti zmije od smrti. Kada neko želi ubiti zmiju, odmah odlazim da je spasim“, kazao je Emin.

 

Anadolu Agency