Iseljenici pokrenuli akciju obnove ambulanta u Stuparima

Vijesti
Foto: federalna.ba

Iseljenici iz kladanjskog naselja Stupari udružili su se kako bi obnovili zgradu područne ambulante. Radovi su počeli prije nekoliko dana, a ideja je začeta u doba početka pandemije covida. Tridesetak osoba iz ovog naselja, koji trenutno žive u zemljama zapadne Evrope, odlučili su prikupiti sredstva i krenuti u renoviranje zgrade ambulante, koju je već počeo nagrizati zub vremena.

Renoviranje zgrade područne ambulante u Stuparima već je prije nekoliko godina započeo matični Dom zdravlja u Kladnju, ali ograničena sredstva i pandemija sve su usporili i dodatno istakli probleme funkcionalnosti. Tada su stuparski iseljenici, na čelu s Mirsadom Hamzićem, odlučili prikupiti novac, angažirali su izvođače i ovih dana i počeli renoviranje zgrade.

„Korona, čovjek razmišlja malo više na zdravlje. Ovdje u ambulanti zaista imamo predivno osoblje i hoćemo jednostavno i njima omogućiti lakši život u ovoj ustanovi i da nama opet mogu bolje pomoći“, kaže Mirsad Hamzić, pokretač akcije.

A zahvalni su i uposlenici i korisnici njihovih usluga.

„Imamo dva tima porodične medicine, rade 2 ljekara i 4 medicinske sestre tehničari. Ambulanta Stupari pruža zdravstvenu zaštitu svim osiguranim licima na područjima Stupara, otprilike ima oko 3.000 osiguranih lica“, navodi Merima Salihović, direktorica Doma zdravlja Kladanj.

Urađena će biti potpuna vanjska izolacija zgrade, zamjena dotrajalih prozora, oluka, potkov.

„I Dom zdravlja se u okviru svojih redovnih aktivnosti pridružio u sanaciji krova, a Općina Kladanj će u izvršiti rekonstrukciju instalacija. Planiramo asfaltiranje parkinga i pristupnog puta“, ističe načelnik Kladnja Jusuf Čavkunović (PDA).

No, posla će i nakon toga još biti.

„U ovoj ambulanti je potrebno dosta tih stvari, potrebno je grijanje novo. Moja je želja da učestvujemo svi. Apelujem ovom prilikom na sve Stuparce, na sve prijatelje, na svu rodbinu, da se odazovu“, kaže Hamzić.

Započeti radovi na utopljavanju zgrade trajat će jedan mjesec i koštati oko 35.000 maraka.

federalna.ba