Jablanica i Danilovgrad postali partneri za zapošljavanje bez granica u kreativnoj industriji

Vijesti
Foto: Klix

Općina Jablanica i Danilovgrad iz Crne Gore kreću u zajednički projekat prekograničnog partnerstva za zapošljavanje bez granica u sektoru kreativnih industrija, čiju realizaciju su danas zagarantovali i načelnici tih općina svečanim potpisivanjem ugovora.

Općinski načelnik Jablanice Damira Šabanovića i predsjednica Općine Danilovgrad Zorica Kovačević su nakon potpisanog ugovora u Jablanici naglasili da se radi o izuzetno značajnom projektu te izrazili nadu da je to početak mnogo šire saradnje između Jablanica i Danilovgrada.

Aktivnosti u provedbi projekta pod nazivom “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica–Creative Industries for Employment Without Borders” su već počele, te je u Jablanici održan zajednički sastanak projektnih partnera i radionica o uspostavi resursnih centara za kreativne industrije i obilazak budućeg centra u Muzeju Bitka za ranjenike na Neretvi.

“Svrha projekta je da se olakša pristup tržištu radne snage i okruženje za zapošljavanje u sektoru keativnih industrija zajedničkom inicijativom aktera prekograničnog područja koji dolaze iz manjih sredina u kojima postoje ograničenja za razvoj kreativnih industrija”, objasnio je načelnik Jablanice.

Cilj projekta je, kako ističe Šabanović, da se korištenjem prekograničnih resursa i potencijala lokalnih zajednica kreira povoljnije okruženje za zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija.

Inače, kreativne industrije su najbrže rastuće industrije u svijetu. Obuhvataju 11 sektora i 57 zanimanja od muzeja i biblioteka, umjetnosti i tradicionalnih obrta do kompjuterskih programa i igara.

“Općina Jablanica zajedničkom prekograničnom saradnjom želi da iskoristi prekogranične resurse i potencijale lokalnih zajednica te stvori bolje okruženje za zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija. Želimo kreirati mjesta za sve zainteresovane građane, ali prije svega mlade, gdje će doći i dobiti informacije o mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja u sektoru, koristiti modernu opremu za rad, biti u mogućnosti da prisustvuju obukama i da se povezuju sa firmama i osobama sa sličnim interesima u prekograničnom području”, pojašnjava Šabanović.

Uspostavit će se četiri resursna centra, po jedan u svakoj od partnerskih općina, koji će pružati ove usluge građanima. Omogućit će i stažiranje u sektoru, uspostavu i korištenje prekograničnog informacijskog sistema zapošljavanja, specifične obuke za preko 360 osoba, te kreirati bolje mogućnosti za one koji žele pokrenuti vlastiti biznis.

Projekat će trajati do jula 2024. godine, a finansira ga Evropska unija u programu prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Nosilac projekta je Općina Jablanica, a partneri su Općina Danilovgrad (Crna Gora), NVO Multimedijal Bijelo Polje (Crna Gora), Općina Konjic i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi 455.000 eura. Prema odobrenom budžetu Projekta, iznos sredstava za Općinu Jablanica je 213.612 eura, od čega 169.868 eura finansira delegacija Evropske unije u BiH, a Općina Jablanica 43.744 eura.

Klix