Vahid Halilhodžić odveo Maroko na Svjetsko prvenstvo i ušao u historiju!

Vijesti

Reprezentacija Maroka koju sa klupe predvodi naš Vahid Halilhodžić izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo u Katar pobjedom protiv Konga sa 4:1.

Maroko pred punim stadion Muhamed peti u Kazablanci poveo u 21. minuti golom Ounahija. Duboko u sudijskoj nadoknadi Tisudali je pogodio za 2:0. Ounahi je svoj drugi pogodak postigao u 54. minuti dok je Hakimi 10 minuta poslije zapečatio sudbinu gostiju. Počasni gol za goste postigao je Malango u 77. minuti.

Podsjećamo, prva utakmica završena je bez golova.

Vaha se upisao u historiju

Vahid Halilhodžić se na ovaj način upisao u historiju fudbala jer je Maroko četvrta različita reprezentacija koju je odveo na Svjetsko prvenstvo. Halilhodžić je prvi selektor kojem je to pošlo za rukom.

Popularni “Vaha” je prije Maroka, na Svjetsko prvenstvo odevo i Obalu Slonovače, Alžir i Japan.

Interesantno, Halilhodžić je samo sa Alžirom nastupio na Mundijalu jer je u Obali Slonovače i Japanu dobio otkaz malo prije Mundijala.

Sa Alžirom je 2014. godine u Brazilu izborio osminu finala. U toj fazi takmičenja ga je zaustvaila Njemačka tek nakon produžetaka (2:1). “Elf” je na kraju i osvojo titulu prvaka svijeta.

Nažalost, Vahid Halilhodžić nikada nije sjeo na selektorsku klupu zemlje iz koje dolazi. Međutim, to je neka druga priča…

Super Portal