Ovo su razlozi zbog kojih je pojedinim ljudima uvijek hladno

Lifestyle Zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Pojedinim ljudima je uvijek hladno, neovisno o tome koja je temperatura i koje je godišnje doba. Postoji više mogućih razloga zbog kojih je pojedincima često hladno.

Doktorica Aarti Agarwal otkrila je neke od mogućih razloga ovog zdravstvenog fenomena.

Nedostatak mišićne mase

Kao prvi razlog doktorica navodi nedostatak mišićne mase u odnosu na cjelokupnu tjelesnu masu.

“Mišići proizvode toplinu, a ako imate manju tjelesnu masu, tijelo pokušava sačuvati toplinu tako da krv tjera dalje od ruku i nogu, što za posljedicu ima to da su vam i ruke i noge hladne”, ističe.

Nedostatak sna

Ona objašnjava kako to ima veze s unutarnjim satom našeg tijela koje osjeća kada bi tijelo trebalo spavati, a kada biti aktivno.

“Naša se tjelesna temperatura snižava onda kada tijelo zaključi da idemo spavati”, pojašnjava.

Dakle, ako se tokom dana osjećate umorno, vaše bi tijelo moglo pomisliti da idete spavati i zato bi vam moglo biti hladno.

Loša cirkulacija

Sljedeći je mogući razlog svima dobro poznata loša cirkulacija, na koju pak mogu utjecati mnogi faktori poput pušenja i pretilosti. Onima sa slabom cirkulacijom liječnica savjetuje lakšu prehranu, vježbanje i prestanak pušenja.

Nedostatak vitamina

Osim problema s cirkulacijom, hladnoću može izazvati i nedostatak vitamina B12. Doktorica Agarwal govori kako njega u principu ima dovoljno u svakodnevnim namirnicama poput mlijeka, govedine, tune i sira te ističe kako probleme s nedostatkom tog vitamina najčešće imaju vegani i vegetarijanci. Osim njih, rizične skupine za manjak vitamina B12 su anemični, osobe koje su nedavno imale operaciju probavnog trakta i osobe s probavnim smetnjama.

Gubitak težine i hipotireoza

Prema nekim istraživanjima, nagli gubitak težine može dovesti do osjećaja da je čovjeku stalno hladno, a liječnica navodi da za to postoje dva razloga.

Prvo, potkožne masne naslage djeluju kao štit protiv hladnoće i zadržavaju toplinu. Drugi je razlog taj što dramatično smanjenje unosa kalorija usporava organizam, koji pokušava sačuvati što više energije.

Agarwal kaže kako i hipotireoza, autoimuna bolest štitnjače, može dovesti do čestog osjećaja hladnoće. Kod hipotireoze štitnjača ne proizvodi dovoljne količine hormona, što pak utječe na način na koje naše tijelo koristi energiju.

Super Portal/Klix