Ko pobjegne od žene, pravac kod Đorđa: Nišlija osnovao “Sigurnu kuću za muškarce”

Zanimljivosti
Foto: nova.rs

– Da mi opština da jednu spavaonu u nekoj kasarni sa 20 kreveta, napunio bih je začas. Ne bi niko morao da plaća ništa, stanari bi sami zarađivali i bratski bismo živjeli kao što smo nekad, dok mi neka bijesna žena ne zapali kućicu – kaže Nišlija Đorđe Mišić, osnivač prve nikad zvanične ali mnogima dobrodošle, “Sigurne kuće za muškarce”.

Kada je početkom 2012. godine u naselju Crvena Zvezda nikla brvnarica sa natpisom “Sigurna kuća za psihički maltretirane muževe i ostale”, prolaznici su se krstili i čudom čudili. Međutim, ubrzo su Mišiću na vrata zakucali prvi “klijenti” da bi u jednom trenutku u kućici boravilo njih petnaestak. Svima je jedno bilo zajedničko, tražili su sklonište od svojih ljepših polovina čiji oštar jezik ali i tešku ruku, više nisu htjeli da trpe.

– Nikad neću da zaboravim riječi našeg tadašnjeg kuhara, koji je obrazlažući zbog čega nam se pridružio, imao običaj da kaže: Neke žene pričaju mnogo a neke ne staju! Nisu svi bježali samo zbog zvocanja, naiđe tako jedan modre glave, kaže da se udario na vrata. Poslije priznade da ga žena bije i da ne smije kući da se vrati. On je bio među prvima, tako nekako i nastade ta moja “Sigurna kuća”, prisjeća se Đorđe kako je na svom stovarištu drva napravio utočište za zlostavljane muževe.

I sve je teklo kako se samo poželjeti može ali je i propalo zbog onih zbog kojih je i nastalo – žena.

– Bilo je dobro i meni i njima, pomagali su mi oko cijepanja drva, zarađivali smo, kupovali sve što nam je bilo potrebno. Neki bi kad dođu donijeli džak krompira, pasulja, da imamo šta da jedemo, ma ništa nam nije manjkalo. Imali smo i psa, zvali smo ga “turski gavgalj Marinko” koji nas je čuvao od pridošlica, prije svega od bivših žena koje su pokušavale da odbjegle muževe vrate kući. Ja sa svojom nisam imao problema, ona me je uvijek podržavala i govorila mi da pomognem ljudima. I sve je lijepo išlo dok jedan dan ne dođe jedna žena i zatraži da primim i nju. Kuka, moli, nisam znao šta da radim, meka sam srca. Pitam ostale šta ćemo sa njom da radimo, oni kažu: “Ajde”… U početku nije bilo loše, ona preuzela kuhanje, al ne prođe malo, eto je još jedna… sad vjerujem da je ona prva pozvala. Kad su došle još dvije, sve je bilo gotovo, uzvrtješe se oko mojih ljudi i odvedoše jednog po jednog. Ne mogu da kažem, skućili su se, sad lijepo žive… ali meni nekako žao, bilo nam je mnogo dobro zajedno. Dođoše drugi, taman sam mislio da ćemo nastaviti po starom kad kućica izgore, ne znam šta su mi sipali na nju ali je vatra bila tako jaka da se staklo istopilo. Dan danas vjerujem da nam se neka ostavljena žena, tako osvetila – priča Mišić.

No to nije omelo Đorđa u namjeri da ostane zaštitnik onima koji traže utočište od svojih “furija”. Na placu koju mu je ustupio jedan od “štićenika” postavio je furgon sa dva kreveta, i obezbijedio takvo kakvo pokućstvo.

– Imam dvojicu ovdje vrlo često, sad su otišli u Ivanjicu da beru maline. Ko god dođe, dobrodošao je, to što imamo podijelit ćemo, važno da se to parče hljeba na miru pojede – zaključuje Mišić, prenosi Avaz.