Maida Šljivić: Mnogo je država na svijetu, ali samo jedna domovinom se zove

Intervjui

Naša sagovornica, Maida Šljivić, rođena je 1999. godine u Tuzli. Nastanjena je u Dubravam Gornjim (Živinice). Trenutno je studentica prvog ciklusa studijskog programa Politologija, usmjerenje Međunarodni odnosi i diplomatija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Predsjednica je Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a obnaša i ulogu potpredsjednice Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli. Maida je također i predsjednica Omladinske grupe udruženja “Detant”.

Sa Maidom smo razgovarali o njenom društvenom aktivizmu, projektima u kojima je učestvovala kao i o mladima, te njihovoj budućnosti u Bosni i Hercegovini.

Super Portal: Predsjednica si SVFF-a, reci nam nešto više o toj organizaciji i njenom radu?

Maida Šljivić: Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli djeluje kao organizacija koja prije svega zastupa interese studenata Filozofskog fakulteta, na način delegiranja kroz izabrane predstavnike u Skupštini Studentskog vijeća. Pored toga, za vrijeme od kada sam u Studentskom vijeću, organizacija je usmjerena i na aktivnosti koje se tiču studenata prvenstveno naše struke i društvenih aktivnosti za dobrobit zajednice. Nastojimo doprinijeti našim aktivizmom i našim načinima, odnosno s naše ”tačke gledišta” i struke.

Moja obaveza, odnosno odgovornost koju imam kao predsjednica Studentskog vijeća je saradnja sa kolegicama i kolegama sa Filozofskog fakulteta, nastojimo rješavati probleme na koje studenti i studentice nailaze u toku studija, te redovnom komunikacijom rješavati eventualne komplikacije, a pored toga provoditi i aktivnosti i projekte koji su značajni za nas studente, te za cjelokupno društvo, sve zajedno u cilju unapređenja kvalitete obrazovanja i saradnje između studenata i Fakulteta. Pomenute obaveze izvršavam učešćem u radnim tijelima Fakulteta, prvenstveno kroz Naučno-nastavno vijeće, delegati iz Studentskog vijeća kao članovi iz reda studenata, te stalnom komunikacijom i saradnjom sa menadžmentom Fakulteta koji nas prepoznaje kao relevantne saradnike kada je u pitanju zastupanje studentskih interesa i uticaj na kvalitet izvođenja nastave.

Navest ću samo neke od projekata i aktivnosti koje smo sproveli u toku prošle i ove akademske godine: aktivnosti u znak sjećanja i podsjećanja na žrtve agresije – Šetnja u znak sjećanja na žrtve masakra na Kapiji i  Dan bijelih traka, zatim Čitanje za Srebrenicu (projekat javnog čitanja imena žrtava genocida u Srebrenici, na Trgu slobode u Tuzli i ispred Filozofskog fakulteta), učešće i doprinos u obilježavanju Međunarodnog dana maternjeg jezika (aktivnost koju je organizirao Filozofski fakultet i Odsjek za bosanski jezik i književnost), te naš trenutno najaktuelniji i tek realizirani projekat – izrada grbova Bosne i Hercegovine koji simboliziraju postojanje Bosne i Hercegovine kroz različite periode i vlasti – izložba pod nazivom „Historijski kontinuitet Bosne i Hercegovine“, što smo predstavili na našem Univerzitetu odnosno Fakultetu u čast nezavisnosti naše države.

Super Portal: Pored uloge predsjednice SVFF-a, obnašaš i funkciju potpredsjednice SPUT-a. Koje su tvoje obaveze u toj organizaciji?

Maida Šljivić: Studentski parlament Univerziteta u Tuzli je krovna studentska organizacija koja zastupa interese studenata na nivou Univerziteta. Značajno je pomenuti da Studentski parlament djeluje kroz saradnju svojih ogranaka, odnosno studentskih vijeća na svakom fakultetu na Univerzitetu u Tuzli.

U ulozi potpredsjednice Studentskog parlamenta i člana Upravnog odbora (Predsjedništva SPUT-a), nastojim delegirati kako pitanja koja se tiču kolegica i kolega sa Filozofskog fakulteta, tako i kolegica i kolega sa ostalih fakulteta, odnosno studentica i studenata Univerziteta u Tuzli. S obzirom na veliku organizaciju Univerziteta,  veoma je značajna saradnja studenata međusobno, te različitih studentskih vijeća. Zbog toga, unutar Studentskog parlamenta nastojimo komunicirati sa većim brojem studenata, kako bismo saznali koji su njihovi interesi i eventualne dileme, koje dalje nastojimo institucionalno rješavati.

Super Portal: Poznata si po svom društvenom aktivizmu, članica si nekoliko organizacija kao i učesnica mnogobrojnih projekata. Kako stižeš participirati u svim tim organizacijama i gdje pronalaziš motivaciju za toliku dozu aktivizma?

Maida Šljivić: Smatram da je za društveni angažman potrebna želja, odnosno motiv, malo volje i međusobnog povjerenja unutar zajednice ili grupe u kojoj djelujete. Kao pojedinci, a posebno kao mladi ljudi, moramo biti svjesni da nijedna promjena neće doći sama od sebe, te da smo u većini situacija mi oni koji pokreću promjene. Pored toga, veoma je bitno da vam zajednica u kojoj djelujete vjeruje, povjerenje gradi odnose, a to nadalje gradi bolju i uspješniju zajednicu. Ako bih govorila konkretno o svome aktivizmu, najveću motivaciju pronalazim u prolaznosti vremena – naš sadašnji trenutak u prošlosti je bio nečija vizija budućnosti, a naša vizija budućnosti će biti nečija sadašnjost – radimo tako da nekome uljepšamo sadašnji trenutak, a da i sami imamo viziju ljepše i bolje budućnosti jer naše je samo ono što damo i ostavimo iza sebe.

Super Portal: Bila si dio međunarodnog projekta „EDIN“, reci nam nešto više o tom projektu i kakva iskustva nosiš iz tog projekta?

Maida Šljivić: Tokom protekle godine imala sam priliku da radim na projektu pod nazivom EDIN – projekat koji je vezan za osnaživanje intereligijskog dijaloga u cilju promoviranja mira i pozitivnih vrijednosti. Program su organizirale i implementirale specijalizirane agencije Ujedinjenih nacija – Alijansa civilizacija (UNAOC) i Ured Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma i Centar za borbu protiv terorizma (UNOCT/UNCCT). EDIN projekat ima za cilj pružiti mladim vjerskim vođama, predstavnicima vjerskih organizacija i mladim medijskim kreatorima prostor za učenje, međusobnu saradnju, te izgraditi njihove kapacitete za sprječavanje sektaškog nasilja i borbe protiv terorizma, koristeći pri tome efikasne komunikacijske alate i strategije, te komunikaciju na društvenim mrežama.

Kao jedina osoba sa područja Balkana, učestvovala sam u tom projektu kao mladi kreator društvenih mreža. Vodila sam kampanju na društvenim mrežama pod nazivom „Media/tion“. Moja kampanja se odnosila na historijsko pomirenje, promociju vrijednosti tolerancije i suživota vjerskih i etničkih grupa u Bosni i Hercegovini, što je jedan od glavnih problema bosanskohercegovačkog društva. Nastojala sam promoviratihistorijske činjenice, u okviru svog projekta, koje se često dovode u pitanje i negiraju od strane pojedinih grupa ili pojedinaca, što dalje vodi ka falsificiranjuhistorije. Još jedno pitanje koje sam pokušala da postavim kroz ovaj projekat je važnost saradnje vjerskih zajednica i institucija, koja je važna za razbijanje predrasuda i stereotipa.

Sa znanjem i vještinama koje sam stekala tokom EDIN projekta, vidjela sam širu sliku kada su u pitanju različiti načini sagledavanja društvenih pojava u mojoj zajednici, posebno kada su u pitanju ekstremni oblici ponašanja i govora mržnje. Također, tokom kampanje upoznala sam mnoge mlade ljude koji misle drugačije, ali imaju zajednički cilj promoviranje pozitivnih vrijednosti i stvaranje zdrave zajednice. Na završnom događaju projekta, bila sam jedan od panelista, govornika na panelu pod nazivom “Nacionalni izazovi, iskustva sa terena – Kako je EDIN pomogao u odgovoru i rješavanju izazova”.

Super Portal: Predsjednica si Omladinske grupe udruženja „Detant“. Možeš li nam reći nešto više o tom udruženju?

Maida Šljivić: Centar za promociju dijaloga – Detant je nevladino i neprofitno udruženje čiji su temeljni ciljevi etabliranje bošnjačkog nacionalnog bića i bosanskohercegovačkih kutlurno-civilizacijskih vrijednosti u duhu Zapadnih načela liberalne demokratije, vladavine prava, građanske i sekularne države i otvorenog tržišta.

Djelujemo kroz dvije primarne aktivnosti: web-portal “Bosanska misao” gdje sam član redakcije i autor, te Omladinska grupa udruženja “Detant” gdje djelujem u svojstvu predsjednika Grupe. Što se tiče konkretno Omladinske grupe, relativno je mlada, ideja je nastala otprilike prije pola godine, a sa radom smo počeli u decembru 2021. godine. Omladinska grupa djeluje u okviru udruženja, a okuplja mlade ljude koji su motivirani da svojim radom doprinesu afirmiranju vrijednosti koje udruženje zagovara, a koje se odnose na zagovaranje kvalitetnijih uslova življenja, promocije kulturnog sadržaja, historijskih istina, državotvornog narativa i drugo.

Trenutno u Omladinskoj grupi imamo oko 15 članova, koji dolaze iz različitih sfera i imaju različita interesovanja, ali cilj im je da doprinesu zajednici svojim aktivizmom. Prva aktivnost Omladinske grupe bila je obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, podjelom zastavica Bosne i Hercegovine i naljepnica sa motivima Udruženja i Dana nezavisnosti ispred Kapije i na Trgu slobode u Tuzli.

Super Portal: Bila si dio velikog broja projekata, koje od njih bi izdvojila?

Maida Šljivić: Projekat koji za mene ima poseban značaj, i odakle ću nositi posebna sjećanja je projekat Čitanje za Srebrenicu, što zbog osjećanja, što zbog same namjere (nijjeta) projekta. To je aktivnost u kojoj sam učestvovala kao organizator, ispred Studentskog vijeća. Na projektu smo okupili tim u kome su bili profesorice i profesori, asistentice i asistenti, studentice i studenti, i mjesec dana, svaki petak čitali imena žrtava genocida u Srebrenici, javno na Trgu slobode u Tuzli i ispred Filozofskog fakulteta. U okviru projekta, položili smo 11 ruža na Trgu slobode na dan 11.07.2021. godine, a potom smo napravili emisiju, u kojoj su ostali zabilježeni trenuci čitanja, a koja simbolično traje 11 minuta i 7 sekundi. Naša namjera je bila, na naš način, doprinijeti očuvanju sjećanja i kulturi pamćenja.

Super Portal: Prema tvom dosadašnjem iskustvu da li su mladi u BiH dovoljno uključeni u društvene prilike? Da li rado prihvataju učešće u projektima i organizacijama ili na neki način „bježe“ od toga?

Maida Šljivić: Iako poznajem mnogo mladih aktivista, mislim da je veći broj onih koji su skeptični prema bilo kakvom obliku aktivizma i volontiranja, a najčešće kažu da ne vide svrhu. U mnogim slučajevima riječ je o razočarenju u ”sistem”. Neki nisu nikada ni pokušali baviti se aktivizmom, a neki su nakon određenih prepreka odustali. Što je naravno, opet stvar izbora. Prilika za mlade ima, danas i više nego dovoljno, samo je pitanje namjere korištenja istih što zavisi od različitih profila ličnosti pojedinaca.

Super Portal: Koliko mladi svojim aktivizmom mogu promijeniti stanje u društvu?

Maida Šljivić: Previše optimistično bi bilo, nadasve idealistički, da kažemo da ćemo mi mladi svojim aktivizmom promijeniti svijet, što često možete čuti da je izgovoreno i upućeno mladima u cilju motiviranja. Međutim, trebamo biti realni, nijedna kvalitetna promjena i stabilna struktura ne nastaje preko noći. Promjena sistema preko noći moguća je revolucijom, koja je opet nestabilna i stvara anarhiju, pogoduje nasilju. Dug je proces promjene društva na bolje i izgradnje stabilnih struktura, iz razloga što je i samo društvo kompleksno. Ali svakako da koraci mladih ljudi koje načine svojim aktivnostima nisu beznačajni na putu promjena.

Super Portal: Imaju li mladi budućnost u Bosni i Hercegovini?

Maida Šljivić: Mladi imaju budućnost u Bosni i Hercegovini onoliko koliko se sami, kao pojedinci potrude da je kreiraju. Nijedna država, pa tako ni Bosna i Hercegovina, nema čarobni štapić kojim će riješiti probleme svakoga od nas pojedinačno. Mi imamo državu, sa relativno mladim sistemom kojeg je potrebno graditi i stalno usavršavati. Na tom putu, nezaobilazan faktor je angažman svakog pojedinca u okviru njegove branše. Jedino na taj način će Bosna i Hercegovina imati budućnost, a samim time i mladi u njoj.

Super Portal: Zašto ostati u Bosni i Hercegovini?

Maida Šljivić: Posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini imamo situaciju češćih privremenih i/ili stalnih napuštanja Bosne i Hercegovine, a uz to i pojačanu ulogu medija u službi širenja negativnosti, defetizma i stvaranja pritiska. Ponekad imam osjećaj da čestim ponavljanjem tema o odlascima nastoje se relativizirati drugi događaji i teme bitne za razvoj svijesti pojedinca i države same. Nerijetko imam osjećaj i da se nastoji ”okriviti” svako ko je ostao i vidi svoju budućnost u okviru granica države Bosne i Hercegovine.

Tema migracija svakako da zaslužuje posebnu pažnju u društvenim naukama, s obzirom da su migracije historijski prisutne, potrebno je izučavati faktore i kontekst društvenih pojava migracija. S druge strane, sasvim prirodno je i pitanje ličnog izbora, što mislim da bi trebalo da ”rasvijetli” slučaj širenja negativnosti i bespotrebnog medijskog pritiska. Pri pokušaju da konkretnije odgovorim na ovo pitanje, a da ne zalazim u dublju analizu, dat ću svoj patriotski iskaz – Mnogo je država na svijetu, ali samo jedna domovinom se zove.

 

Super Portal