Matematičar dobio na lotu 14 puta: Pronašao sam savršenu formulu

Magazin Zanimljivosti
Foto: Screenshot

Matematičar Stefan Mandel dobio je na lutriji 14 puta osmislivši specifičnu dobitnu formulu koja je gotovo uvijek donosila uspjeh.

Kada je živio u Rumuniji, Mandel je osmislio matematičku formulu i pomoću nje osvojio više od deset jackpotova.

U kasnim 1950-ima je počeo smišljati kako da se izvuče iz dubokog siromaštva. Utvrdio je da je lutrija najbolji način da stekne bogatstvo koje bi ga moglo odvesti u zemlju s više mogućnosti, pa je počeo smišljati svoju formulu.

Na kraju je Mandel otkrio savršenu matematičku formulu koja je mogla predvidjeti pet od šest dobitnih brojeva.

Iako je ova specifična formula pomogla Mandelu da predvidi brojeve na rumunskoj lutriji, promijenio je strategiju kada se preselio u Australiju.

Umjesto da osmisli formulu koja predviđa brojke, odlučio je da je najbolji način da poveća svoje šanse kupovinom što je moguće više listića.

Farska ostrva: Država sa više ovaca nego ljudi

Dakle, stvorio je neku vrstu lutrijskog posla udruživši se s investitorima koji bi mu davali novac kako bi on mogao kupiti gomilu listića, a zatim bi s njima podijelio dobitak.

“Tako sam uspio zaraditi 18 svojih plaća”, rekao je jednom u intervjuu.

Nakon njegovog 13. ukupnog dobitka, doneseni su mnogi zakoni koji su ga spriječili da legalno nastavi svoj posao s lutrijom, a tada je sreću odlučio okušati u SAD-u.

Zakoni o lutriji u to su vrijeme ondje dopuštali igračima da ispisuju svoje listiće kod kuće, što znači da je svako mogao učinkovito igrati ako dostavi vlastite listiće u trgovinu.

Analizirajući sve različite opcije lutrije u SAD-u, Mandel se namjerio na lutriju Virginije jer je imala samo 7.1 miliona kombinacija brojeva.

Ne samo da je u Virginiji osvojio 27 miliona dolara nego i mnoštvo nagrada za drugo i treće mjesto, što je dalo ukupni iznos od preko 30 miliona dolara. Za Mandela je to bio 14., a ujedno i posljednji dobitak na lutriji.

Klix