Mostarac i Tuzlak spasili odmor turisti iz Amerike, vratili mu izgubljeni novčanik

Vijesti
Foto: M.Smajkić/Avaz

Kinez Li Jifan (Yifan) s trenutnom adresom u Americi u San Francisku koji je sa svojom djevojkom turistički posjetio Mostar, sinoć je, tokom šetnje, izgubio svoj novčanik u kojem su bile sve njegove kreditne kartice, ali i lični dokumenti.

Svojevrsna noćna mora, na njegovu sreću, nije dugo potrajala, jer su njegov novčanik pronašli Mostarac Alen Hamzić, inače, turistički vodič i njegov prijatelj iz Tuzle, Adi Karić.

Novčanik pronašli kod hotela

– Sinoć dok smo prolazili pored hotela “Ruža” na trotoraru smo primijetili novčanik. Čim smo otvorili vidjeli smo da su unutra brojne kreditne kartice, dokumenti i nešto novca, mislim, 30 eura i 20 dolara i shvatili smo da je, vjerovatno, izgubljen. Kao turistički vodič, znam koliko je ljudima teško kad ih zadesi ovakva situacija, jer, mnogima nije do novca, ali je problem kada se izgube dokumenti. Pitao sam se je li čovjek pomislio da mu je ukraden, da ljudi u Mostaru nisu pošteni. Jako mi je bitno da turisti imaju lijepu sliku o našem gradu i cilj nam je bio što prije pronaći vlasnika. Odmah smo preko Facebooka objavili informaciju, ali se niko nije javljao – ispričao nam je Hamzić.

(VIDEO) Golman drugoligaša iz Živinica postigao pogodak u stilu Asmira Begovića

Budući da su u novčaniku pronašli vizit karticu mostarske rent-a -car firme “City Rent“ danas su se zaputili do njihovih prostorija, gdje im je vlasnik Denis Dizdarević potvrdio da je Jifan jučer iznajmio automobil.

Jifan: Ovo je pravi blagoslov

Štaviše, Jifan je, kako nam je ispričao Dizdarević, dolazio jutros do njega da mu saopšti kako je izgubio novčanik, a nedugo poslije su se pojavili Hamzić i Karić.

Jifan koji nije krio iznenađenje, ali i oduševljenje nam je ispričao da je sinoć htio podići novac s bankomata.

Emina Dervišević, najmlađa doktorka sudske medicine, donijela Bosni i Hercegovini prvo međunarodno priznanje za naučnicu godine

– Novčanika nije bilo, niti sam bio svjestan da sam ga izgubio. Tek sam jutros shvatio da ga nema. Pretražio sam sve, čak i kante za smeće, ali ga nije bilo. Kada su me obavijestili da je novčanik pronađen i da me momci čekaju u rent-a-car agenciji nisam mogao vjerovati. Ovo je pravo čudo. Mislio sam da je nestao, da mi je putovanje uništeno. Ovo je pravi blagoslov. Spasili ste mi odmor. Ovo je najbolja vijest na putovanju – kazao je Jifan, izrazivši ogromnu zahvalnost poštenim pronalazačima Hamziću i Kariću.

Avaz