Na željezničkoj stanici u Briselu pedalanjem može se napuniti mobilni telefon

Lifestyle Vijesti Zanimljivosti
Foto: AA

Na željezničkoj stanici u Briselu, glavnom gradu Belgije, putnici imaju mogućnost da okretanjem pedala na statičnim biciklima pune bateriju na svojim mobilnim telefonima, piše Anadolu Agency (AA).

Električna energija se može proizvesti okretanjem pedala na četiri statična bicikla na Južnoj željezničkoj stanici u Briselu.

Dok čekaju svoj voz, putnici na ovim biciklima mogu sami pedalanjem do električne energije i napuniti uređaje kao što su mobilni telefon, tableti ili laptopi.

Putnici na ovaj način, osim što sami proizvode besplatnu i čistu energiju, također vježbaju.

Bicikli za punjenje uređaja, koje je na željezničkoj stanici postavila belgijska nacionalna željeznička kompanija SNCB, oduševili su i putnike.

Clement Lokandja, jedan od putnika koji puni telefon dok čeka voz, ovaj potez belgijske željeznice ocijenio je vrlo praktičnim.

“Ponekad ovdje provodimo vrijeme čekajući voz i desi se da se telefon isprazni. Tu imamo besplatno punjenje. Vrlo dobro osmišljeno. Postoji još jedna prednost koju pruža, osim punjenja telefona, a to je fizička aktivnost. Trenutno punim telefon i pedalam”, kazao je Lokandja.

Zadovoljstvo mehanizmom izrazio je i Brazilac Igor Casimiro, koji trenutno živi u Belgiji, posebno ističući da proizvedena struja ne šteti prirodi.

“Stavio sam svoj telefon ovdje da se napuni i radi jako dobro. Štaviše, besplatno je i dostupno svima. Istovremeno se bavimo sportom. Također je veoma dobro jer ne šteti prirodi”, kazao je Casimiro.

Okretanjem pedala na biciklima u Briselu može se proizvesti električna energija do 230 volti ili 150 vati.

Prema informacijama na sajtu belgijske kompanije “WeWatt”, koja proizvodi mehanizam, osim na železničkoj stanici u Briselu bicikla je moguće koristiti i u drugim oblastima kao što su tržni centri, turističke atrakcije i centri javnog prevoza, te na stanicama u belgijskim gradovima kao što su Antwerpen i Liege.

Anadolu Agency